{ "title": "Acı Biberli Domates Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Aci-Biberli-Domates-Tursusu-14.jpg", "date": "21.01.2024 10:10:12", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Acı Biberli Domates Turşusu, Turşu bizim yemek kültürümüzün olmazsa olmazlarından biridir. Kış hazırlıklarında en baş sırayı çeken turşu bir de acı olursa o zaman tadına doyum olmaz. Acı biberli domates turşusu hemen hemen her yemeğin hatta kebapların yanında bile tüketilebilen bir lezzet harikasıdır. Acı biberli domates turşusu acı olması ve yağ içermemesi, sirkenin ve sarımsağında eklenmesi sebebi ile tam bir sağlık deposu olup, aynı zamanda zayıflamaya da yardımcıdır. Acı biberli domates turşusu tam bir vitamin kaynağıdır ve yüksek miktarda lif içeren bir gıdadır. Acı biberli domates turşusu tansiyonunuzu dengeler ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Bu şifa deposunun yapımı da son derece kolay. Acı biberli domates turşusu hanımların yapmayı en fazla tercih ettiği turşu çeşitlerinden bir tanesidir. Turşu yaparken sakın gözünüz korkmasın önemli olan doğru ölçüleri kullanmak.

Acı biberli domates turşusu için gereken malzemeler
Acı biberli domates turşusu nasıl yapılır?

Şişe domateslerinizi temizce yıkayıp kuruladıktan sonra kabuklarını soyun ve büyüklüğünü tercihinize göre ayarlayıp domateslerinizi küp-küp doğrayın. Acı ve küçük cin biberleri de yıkadıktan sonra bir çatal yardımıyla delin. Biberlerin delinmesinin sebebi domatesin ve turşu suyunun biberlerin içine iyice nüfuz etmesi için gerekli. Sarımsaklarınızı kolayca soymak için ılık suyun içerisinde yarım saat kadar bekletmeniz yeterli olacaktır. Bu şekilde çok daha kolay temizleyebilirsiniz. Sarımsakları soyduktan sonra çok ince olmamasına dikkat ederek minik minik doğrayın.

Hazırlamış olduğumuz domatesleri, cin biberleri ve sarımsakları kolayca karıştırabileceğimiz derin bir kaba alalım. Kabın normalden daha derin olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü karışım bir süre kapta bekleyeceği için domatesin ve sirkenin asidi ile taşma yapabilir. Karışıma zeytinyağı, tuz, toz şeker ve sirkesini ilave ettikten sonra serin bir yerde 6-8 saat kadar bekletmeniz gerekiyor. Bekletme sebebimiz turludaki gazın çıkması içindir. Süre tamamlandıktan sonra acı biberli domates turşunuzu istediğiniz boyutta kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapatın. Yalnız kavanozlara doldurulan turşunun reaksiyona geçerek taşacağını hesaba katarak ağız kısımlarından ikişer parmak boşluk bırakmayı unutmayın. Kavanozların ağzını kapatmak için kullanacağınız kapaklar mutlaka yeni kapak olmalı. Kullanılmış ve paslanmış kapaklar turşuya zarar vererek zararlı bakterilen üremesini sağlar. Domatesli acı biber turşusunun kapakları da kapatıldıktan sonra buzdoabına kaldırılır. Domatesli acı biber turşunuz yaklaşık 5-6 hafta sonra tüketilmeye hazır biçimde sizi bekliyor olacak.

Afiyet olsun.
" } ] }