{ "title": "Acur Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/acur-tursusu.jpg", "date": "20.01.2024 06:33:43", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzemelerle çok lezzetli bir turşu olur. Acurla yapılan turşu yaklaşık iki haftada olgunlaşıyor. Bütün turşuların yapım zamanının yaz ayları olmasına özen gösterilmelidir. Yazın hem doğal sebze yetiştiriciliğinden faydalanılır hem de havaların sıcak olmasından dolayı turşuların daha kısa sürede olgunlaşması sağlanır.

Turşu yapımında tuzun ayarlanması çok önemlidir. Turşu suyunun tuzu nasıl ayarlanır diye soranlar için aşağıda açıklama yaptım. Kimileri tuzu koruyuculuğu arttırması açısından aşırı miktarda kullanıyor. Oysa tuzsuz yapılan turşu türlerimiz de vardır. Sadece çok tuz turşunun bozulmasını engelliyor diye bir şey söz konusu değildir. Bildiğimiz üzere tuzlu besinlerin tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi yasaktır. Ben de bu duruma çevremden şahit olduğum için turşuları yaparken tuzun kullanılma miktarına değinmek istedim.

Turşunun adını acur olarak yazdım ama kimi insanlar tarafından bu kıtte olarak bilinmektedir. Acurun Arapça ismidir. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Bu turşuyu yapmak için acur bulamadıysanız aynı bu tarifi badem salatalıklarla da deneyebilirsiniz.

Acur Turşusu Malzemeleri
Acur Turşusu Nasıl Yapılır?

Acurların alt ve üst uç kısımları kesilir ve kesilen kısmın ortasında ya da gövde kısmına bıçakla bir çizik atılır. Çok uzun olan acurları bir parmak boyunda olacak şekilde ikiye üçe kesebilirsiniz. 5 kiloluk kavanoza acurları ve biberleri kavanozda boşluk kalmayacak şekilde sıkıca yerleştirelim. Biberleri aralara dizelim. Sarımsakları da aralara serpebiliriz ya da kavanozun en altına yerleştirebiliriz. Eğer acurlar kavanozu doldurmazsa eksik kalan kısma salatalık koyabilirsiniz. Kavanozun kapak kısmına bir iki parmak mesafeye kadar acurları sıkıca yerleştirin ve sirke, dedem sakalı ya da nane, limon tuzu ve şekeri yerleştirin. Ayrı bir kapta suyumuzu hazırlamak için iki litre suyun sığacağı bir kaba 2 litre suyumuzu koyalım ve içine tuzu ekleyelim, tuz suda eriyinceye kadar karıştıralım. Hazırladığınız bu tuzlu suyu kavanozdaki acurların üzerine boşaltın. Kavanozda oluşan boşluklardan dolayı, su eksik ya da fazla gelebilir. Eksik gelince suyunu tamamlamak gerekir. Su acurların üstünü kapattıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
" } ] }