{ "title": "Alıç Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Alic-Tursusu-57.jpg", "date": "20.01.2024 02:18:39", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Alıç turşusu, alıç turşusu tarifini vermeden önce alıç hakkında biraz bilgi verelim. Ekşi muşmula olarak da bilinen, gülgillerden, kırlarda yabani olarak yetişen bir bitki çeşididir. 6 metreye veya nadiren de olsa 12 m kadar uzayabilen, pembe-beyaz renkte çiçekler açan, dikenli bir ağaçtır ve daha çok yabani olarak yetişir. Meyveleri muşmulaya benzer, kırmızı ya da koyu sarı renklerde, mayhoş bir tadı olan meyvesi ekşi muşmula olarak da bilinir. Alıçturşusu, Trimethylamin, C vitamini, flavon türevleri, oligomerler ve triterpen türevleri taşımaktadır. Uzun yıllardır bazı tedavi yöntemlerinde kullanılan alıç bitkisi, kırlar da ve daha çok dağlık bölgelerde yetişir. Kırmızı ve sarı renkli meyveleri olan alıç tam bir C vitamini kaynağıdır. Meyvelerini küçük muşmulaya benzetirler. Bahar aylarında meyve veren 2 ile 4 metre yüksekliğindeki bitki, ülkemizde en çok Batı ve Güney Anadolu Bölgesi'nde yetişmektedir.

Alıç turşusunun faydaları nelerdir?
Alıç turşusunun iyi geldiği hastalıklar

Hastalığına karşı çok iyidir ve en yaygın doğal reçetelerden biridir. Kalp yetmezliği, yüksek tansiyon gibi sorunlara karşı kullanılmaktadır. İçinde bulunan maddelerin kan ve dolaşım üzerine olumlu etkileri vardır. Alıç turşusu aynı zamanda güçlü antioksidanlar olduklarından dolayı, dokuları serbest radikal hastalıklardan da korumaktadır. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanması ve bununla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında da faydalı olduğu görülmüştür. Kalple ilgili olan bu etkilerin giderilmesi için uzun süreli kullanım gereklidir. Alıç turşusu içerdiği maddeler açısından vücutta birikme, zehirlilik ve alışkanlık yapmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Alıç yaprağını, çiçeğini ve meyvesini kullanabiliriz.

Alıç turşusu için malzemeler
Alıç turşusu nasıl yapılır?

Nohutları bidonunuzun alt kısmına yerleştiriniz. Alıçlarınızı iyice yıkadıktan sonra bidonun içine koyun ve aralara sarımsak ekleyin. Tuzunu suyunu ve sirkesini ekledikten sonra ağzını kapatın ve ortalama 2-3 hafta kadar bekletin.

Afiyet olsun.
" } ] }