{ "title": "Alman Lahana Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Alman-Lahana-Tursusu-12.JPG", "date": "19.01.2024 07:59:24", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Alman lahana turşusu, Almanya ve Avusturya mutfağının vazgeçilmez turşusudur. Adına da sauerkraut denir. Sauerkraur almancada \"ekşi lahana\" demektir. Bu turşu salata, garnitür gibi tüketilir. Alman turşusu kendi kendine fermente olması nedeniyle içerdiği yüksek laktik asidin bağırsaklar için çok faydalı olmaktadır. Fermantasyon sürecinde sirke gibi hızlandırıcı olmadığı için faydalı bakterilerle fermente olan lahana sebzesi, bağırsaklar için doğal bir destekleyici haline dönüşmektedir.

Alman lahana turşusu için malzemeler
Alman lahana turşusu nasıl yapılır?

İyice yıkanmış olan ve suyu süzdürülen lahananın göbeğinde bulunan kök kısmını kesip çıkartın. Lahanayı dört parçaya bölüp, oldukça ince bir şekilde kesin. Kesilmiş olan lahanaları geniş bir kaba aktarın. Üzerine iki yemek kaşığı deniz tuzunu ekleyin. Lahanayla tuzu ovmaya başlayın. Lahanaların bolca suyu çıkana kadar ezmeye devam edin ve ovun. Ovduğunuz lahanaların iyice suyu çıktıktan sonra baharatları ekleyin.

Kullanılacak kavanozu önceden mutlaka kaynar su ile mikroplarından arındırmış olun, yani sterilize etmiş olduğunuzdan emin olun. Lahanaları çok sıkışık biçimde sterilize etmiş olduğunuz kavanoza sıkıştırarak doldurun. Suyunun üzerine çıktığına emin olun. Kavanozun ağzına kadar doldurmayın. Sterilize edilmiş bir taş ya da daha küçük bir kavanoz yardımı ile bastırarak, lahanaların büyük kavanozun dibine kadar iyice sıkışmasını ve suyunun üzerine çıkmasını sağlayın. Büyük kavanozun ağzına çok sıkı dokunmuş bir kumaş parçası gerin ve lastikle sıkıştırın.

İlk bir gün boyunca taşa ya da kavanoza ara ara bastırarak lahanaları sıkıştırın. Bu yöntem lahanaların daha da sulanmasına yardımcı olur. Eğer bir günün sonunda yeterli su birikmemişse, içme suyunu kaynatıp soğutun ve üzerine yeteri kadar ekleyin. Bir hafta boyunca oda sıcaklığında ama çok sıcak olmamak kaydıyla, güneş almayan bir yerde, mümkün olursa karanlıkta, bu şekilde bekletin. Bu esnada beyaz baloncuklar oluşmaya başlayacaktır. Bu sağlıklı fermantasyonun belirtileri olacaktır. Bir haftanın sonunda kavanozun kapağını kapatın ve buzdolabına koyun. Bir hafta daha buzdolabında fermente olan lahanalar yemeğe hazır hale gelecektir. Bu hazırladığınız Alman lahana turşusu buzdolabında 6 aya kadar saklanabilir.

Alman lahana turşusunu yaparken dikkat edilecek püf noktası

Kullanacağınız bütün mutfak malzemelerinin sterilize olmuş olması çok önemlidir. İçerisinde sirke olmadığı için bakteri öldüren bir madde olmayacak. Eğer sterilize olmayan ürünler kullanılırsa yararlı bakteriler üretmek yerine, zararlı bakterilerin çoğalmasına sebep olunur. Bu sebeple sterilize alman lahana turşusu yapımında çok önemlidir.

Afiyet olsun.
" } ] }