{ "title": "Ankara Çubuk Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Ankara-Cubuk-Tursusu-51.JPG", "date": "21.01.2024 18:21:01", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Ankara çubuk turşusu, bu turşu Ankara ilinin Çubuk ilçesinde yapılan turşu türüdür. Burada tanınmasında Çubuk ilçesinin belediyesi sayesinde markalaşmış. Yapılan başvuru neticesinde değerlendirmeler yapılmış ve resmi gazetede yayımlanmıştır. Burada Çubuk belediyesinin katkısı çok büyüktür. O yüzden bu turşunun coğrafi marka adını almış oldu. Bu saatten sonra çubuk markası adı altında satılacak turşu ürünleri, çubuk belediyesinin belirleyeceği standartlar oranında onay alınması gerekir. Türk Patenti Enstitüsü kararına göre, Ankara çubuk turşunun ürün tanıtımında, yörede yani çubuk ilçesinde yetiştirilen domates, salatalık, patlıcan, acur, havuç, lahana ve biber gibi ürünlerin körpe şekilde toplanıp, eski zamanlardan beri yöreye özgü yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu olduğunu açıklamalar yapıldı. Ankara çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği iş defne yaprağının ve dereotu kullanılarak oldukça düşük miktarda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü olması şeklinde tanımlandı.

Ankara çubuk turşusu malzemeleri
Ankara çubuk turşusu nasıl yapılır?

Öncelikli olarak salatalıkların belirli yerlerinde delikler açtıktan sonra kavanozun içine düzenli şekilde yerleştiriyoruz. İlk sırayı dizdikten sonra, kabuklarını soyduğumuz sarımsakların yarısını üzerine hafifçe ilave ediyoruz. Limon tuzunun yarısın katıyor ve tane biberlerin yarısını da ekliyoruz. Çubuk ilçesinde ikamet eden insanlar, genellikle kalın saplı dereotunun kokusu sebebiyle kullanılmasını tavsiye ediyorlar. Kokusunun çıkması amacıyla defneyaprağının kenarlarını keserek ekliyoruz ve çok fazla defne kullanmamaya özen göstermeliyiz. Sadece 2 yaprak yeterli olacak şekilde ve kaya tuzunun yarısını koyuyoruz. Üzerine aynı şekilde salatalıkları dizmeye devam ediyoruz ve geri kalan malzemelerimizi tuz, limontuzu, defne yaprağı, karabiber ve saplarıyla beraber dereotunu da ekliyoruz. Maden suyunu muhakkak kullanmak gerekir. Nedeni ise bölgenin suyu fazla sert ve mineralli olması nedeniyle, daha iyi lezzet vermesi için mutlak surette maden suyu kullanmaya özen göstermeliyiz. Bundan ötürü çubuk turşusunun özelliklerinden biri de yörede özel olarak yetişen sebzelerin kullanılması sirkeyi de bırakılır. Özetleyecek olursak akşamdan kaynatıp soğutulan suyu ilave ediyoruz. Bu su eksilme ihtimali var. 2-3 gün içerisinde sirke desteği sağlayabiliriz. Kapağı sıkıca kapatıp 3 hafta bekletiyoruz. 3 hafta ardından hazırladığımız bu çubuk turşumuzu yavaş yavaş lezzetine ulaşacaktır.

" } ] }