{ "title": "Ayva Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Ayva-Tursusu-44.gif", "date": "21.01.2024 09:46:31", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Ayva Turşusu, sonbahar aylarında hazırlanan ve kış, ilkbahar aylarında tüketilen bir turşu türüdür. Hazırlık aşaması diğer turşu çeşitlerinin aynısıdır. Besin değeri çok yüksek olup kalorisi çok az olan bir turşudur. Turşu yemeyi sevenlere farklı bir alternatif olarak sunulabilir. İçerisinde kullanılan malzemelerden ötürü vitamin açısından oldukça zengindir. Ayvanın ve dolayısıyla ayva turşusunun vücuda çok sayıda faydası vardır. Bu faydalardan en önemlilerini ise şöyle sıralanabilir. Ayva turşusu tam anlamı ile kalp dostudur. Kalpteki çarpıntı problemlerinin giderilmesinde önemli rol oynar. Ayva turşusu vücudun her yerinde ayrı bir düzen sağlar. Damar sertliği problemine de iyi gelir. Çocuklarda vücut gelişimine katkıda bulunur. Karaciğerde tembelliği giderir. Ağızdaki kötü kokuyu alır ve hazmı kolaylaştırır. Yüksek tansiyon problemlerini çözer ve tansiyonu düşürür. Günün yorgunluğunu üzerinizden alır ve enerji verir. Ayrıca ayva suyunun burna çekilmesi burun tıkanıklığını giderir. Kış mevsiminde tükettiğimiz bitki çaylarına ayva kabuğu veya dilimleri eklenirse yine çok faydalı bir içecek elde edilmiş olur. Mide bulantısına çözüm olarak kullanılabilir. Ruhsal bunalıma ve bitkinlik hissine iyi gelmektedir.

Ayva turşusu için malzemeler
Ayva turşusu nasıl yapılır?

Ayva turşusu yapımına geçmeden önce derin bir tencerenin içerisine su koyalım ve su kaynayana kadar diğer işlemleri yapalım. Ayvaları bol su ile yıkayalım. Temizlemiş olduğumuz ayvaları arzu ettiğiniz şekillerde dilimleyelim. Ayvanın içerisinden çıkardığımız çekirdekleri kaynama aşamasında olan suyun içerisine atalım. Su tamamen kaynadıktan sonra dilimlediğimiz ayvaları tencereye koyalım ve iki dakika kadar pişirelim. 2 dakikadan fazla pişirmeyin. Aksi takdirde ayvalarınız iyice pişer ve turşu başarısız olur. Hafif haşlamış olduğumuz ayvaları süzelim ve soğumaya bırakalım. Sarımsakları soyalım. Kavanoza ilk olarak sarımsakları atın ve ardından bir sıra ayva bir sıra kereviz yaprağı olacak şekilde kavanozu doldurun. Üzüm ve maydanozu da kavanozun en üst kısmına gelecek şekilde yerleştirelim. Sıvı malzemeyi karıştırmak için büyük bir hacme sahip cam kâse alalım ve içerisine şeker, tuz, su ve sirkeyi koyup, tuz kaybolana kadar iyice karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz su karışımını kavanoza koyalım. Suyu doldurduğumuz kavanozu sağa sola iyice sallayalım ve bu sayede tuzlu ve sirkeli karışım her yere ulaşmış olacaktır. Bu işlemi yaptıktan sonra kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatalım. Turşunun olma süresi saklandığı ortamın sıcaklığına göre farklılık göstermektedir. Eğer turşunun hemen olmasını istiyorsanız oda sıcaklığında bekletin. Ayva turşusu hazırdır.
Afiyet olsun.
" } ] }