{ "title": "Balık Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Balik-Tursusu-86.jpg", "date": "19.01.2024 14:27:25", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Balık turşusu; Balık ve balık ürünleri insanlar tarafından sevilerek tüketilmektedir. Balık turşusu da bunlardan bir tanesidir. Balık omega yağ asitleri, E vitamini ve B6, B12 vitaminleri bakımından çok zengindir. Özellikle çocuklar için çok faydalı bir besindir. Balık ürünleri arasında çok sevilerek tüketilen balık turşusu, çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından tüketilir. Balık turşusu mevsimi olmasa bile, insan sağlığına ve çocukların gelişimine çok etkili olan balık ve balık ürünlerinin istenildiği zaman tüketilmesine imkân verir. Turşusu yapılan balık ürünleri uzun süreler boyunca uygun saklama koşulları sağlandıktan sonra, bozulma ve bayatlama durumunu göstermez. Bu durumdan dolayı birçok kişi mevsiminde balıkları alarak bu mükemmel balık turşularını yaparlar. Bu şekilde yılın her mevsiminde mükemmel bir yiyecek olan balık turşusunu tüketmektedirler. Lezzetli ve sağlıklı balık turşusunu yaparken püf noktalarına dikkat etmek gerekir.

Balık turşusu için malzemeler
Balık turşusu nasıl yapılır?

Öncelikle balıkları iyice temizleyin ve balıkların filetosunu çıkartın. Temizleme işlemine özen gösterin, hiçbir balık artığı kalmasın. Balıkları uygun bir kaba alın ve tuzla iyice ovalayıp tuzlayın. Daha sonra aynı kap içerisinde tuzlanan balıkları yaklaşık bir gün boyunca bekletin. Böylece balıklar tuzu tam olarak içine çekecek turşu olmaya hazır hale gelecektir.

Bir günlük süre bittiğinde artık yavaş yavaş balıkların dış yüzeyini iyice yıkayın ve kalan tuzlardan arındırın. Geniş bir kap içerisine limon yapraklarını serdikten sonra üzerine karabiberleri atın. Sarımsakları ezin sonra kaba atın. Balıkları bunların arasına koyun. Başka ayrı bir kabın içerisine bir fincan tuz atarak, bir litre su ile karıştırın. Bu suyun içerisine ise limonun suyunu sıkın. Hazırlanmış olan bu karışımı kaba dizdiğiniz balıkların üzerine dökün. En son balıkların üzerine bir ağırlık koyun. Yaklaşık olarak 2-3 gün içerisinde balık turşusu hazır olacaktır. İsterseniz balık turşusunu kışında tüketebilirsiniz.

Balık turşusunu yapmak için püf noktaları

Yapılış aşamasına geçmeden önce, balık turşusu yapılışı sırasında hijyen kurallarına önem vermek gerekir. Bu hem sizin hem de ailenizin sağlığı için çok önemlidir. Malzemeleri önceden hazırlamak, sizler için yapılış aşaması daha da kolaylaşacaktır. Malzemeleri hazırladıktan sonra, yapılış aşamasında kıvamı tam olarak tarife göre yapmanız çok daha iyi olacaktır. Bu durum balık turşusunun lezzetinde müthiş bir etki bırakacaktır.
" } ] }