{ "title": "Beyaz Lahana Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/beyaz-lahana-tursusu(1).jpg", "date": "20.01.2024 09:32:45", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Beyaz lahana turşusu, Turşu çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bekletilerek uzun süre bozulmadan bekletilebilecek hale getirmektir. Hemen hemen her evde sevilerek tüketilen turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Beyaz lahana turşusu bol miktarda tüketilen turşu çeşitlerinden sadece biridir. Eski çağlarda topraktan yapılmış küpler içerisine turşu kurmuş yapılmaktaydı. Günümüzde ise toprak küllerin yerini plastik ve cam kavanozlar aldı.

Beyaz lahana tursunun sadece lezzet açısından değil sağlık açısından da çok fazla faydası bulunmaktadır. Probiyotik bakteri, C vitamini, K vitamini, potasyum, folik asit, kalsiyum, demir, fosfor, sorum ve magnezyum gibi mineralerden bol miktarda içermektedir. Bu nedenle lahana turşusu oldukça vitaminlidir.

Beyaz lahana turşusu sindirimi geliştirir. Sağlıklı bir alırsak florasının büyümesini teşvik eder. Kabızlık gericidir ve birçok potansiyel halklara karşı sindirim sistemini korur. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve kalp hastalıklarını azaltır.

Yapılan araştırmalar sonucu bol bol turşu tüketimi sosyal endişeyi ortadan kaldırmaktadır. Fermantasyon geçirmiş yiyeceklerdeki probiyotiklerin sindirimde yaptıkları değişiklikler kişiyi sosyal anlamda etkilemektedir. Probiyotiklerin akıl sağlığına faydalı olabileceğine dikkat çeken araştırmacılar sosyalleşmede güçlük çeken gençleri turşu gibi Fermantasyon geçirmiş besinlerin tüketimini artırınca endişenin azaldığı görünmüştür.

Beyaz lahana turşusu malzemeler
Beyaz lahana turşusu Nasıl Yapılır?

Lahanaları yıkayıp dilediğiniz büyüklükte doğruyoruz ve iki yemek kasığı tuz ile ovuyoruz. Ovalanan lahanaları üstüne biraz su koyup 3 veya 4 saat beklemiyoruz. Beklentimiz Lahanaları tekrar yıkayıp içine nohutları attığımız kavanoza aralarına sarımsakları da atarak sıkı bir şekilde diliyoruz. Üstüne sirke döküyoruz. Derin bir kâseye suyu koyuyoruz içine kaya tuzunu ve limon tuzunu ekliyoruz tuzun yeterli olup olmadığını suyun içine bir yumurta atarak da ayarlayabiliriz yumurta suyun yüzüne çekiyorsa tuz yeterli yok yumurta suyun dibine çökmüş ise biraz daha tuz ekleyebiliriz. Ayarladığımız suyu Lahanaların üstü kapanana kadar kavanoza döküyoruz elma dilimlerinde yurdumuzun üstüne dizip ağzını sıkıca kapatıyoruz. Turşumuzu 2 veya 3 hafta sonra açıp afiyetle yiyebiliriz. İsteğe göre aynı tarife kornişon salatalık, havuç, biber ve karnabahar ekleyip de yapabiliriz.

" } ] }