{ "title": "Biber Dolması Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Biber-Dolmasi-Tursusu-88.jpg", "date": "20.01.2024 10:18:37", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Biber dolma turşusu, turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Dünyanın en zengin mutfağına sahip olabilen ülkemiz de turşu çeşitleri yönünden oldukça çok zengindir. Biber dolma turşusu, bu lezzetli olan çeşitlerden sadece birisidir. Türkiye nüfusununda nerede ise yüzde 80 severek tüketebilmektedir. Genellikle ev hanımlarının severek uğraş verebildiği biber dolma turşusu vitamin yönünden de oldukça çok zengindir. Biber dolma turşusu, için kullanılabilen sarımsak ya da kırmızı kapya biberi olmazsa olmazlarından birisidir. Kapya olan biberin fazlası ile faydaları da bulunabilmektedir sindirim sistemini de düzenler ve hazmı kolaylaştırır, kolesterolü düşürür. Damar tıkanıklığı oluşumunu ise engeller midede gaz birikimini de önleyebilmektedir. Endorfin hormonları salgılar ya da mutluluk hissi verebilmektedir. Sarımsakda birçok derde devadır asırlardan beri kullanılan vitamin veya mineral deposu bu bitki yer almıştır. Genetik olan müdahaleye uğrayamayan sarımsak damar sertliği ya da tıkanıklığını önlemde de tansiyon ya da kolesterolü düzelmede de kanı temizlemede, şifa verebilen bir bitki olarak da kullanılmaktadır.

Biber dolma turşusunu için malzemeler
Suyu için gerekli olan malzemeler
Biber dolma turşusu nasıl yapılır?

Dolmalık olan biberleri iyice yıkayıp sapları ya da tohumlarını çıkartınız. Lahana, kapya biberi, havuç, kornişon, yeşil biber veya maydanozu ince bir şekilde doğrayıp karıştırıyoruz ya da yıkadığımız biberlere sıkı bir şekilde dolduruyoruz, sarımsakları ise istediğimiz şekile göre iç olan malzemenin içerisine doğrayabiliriz veya kavanoza dizmiş olduğumuz dolmaların aralarına serpe bilmekteyiz. Doldurmuş olduğumuz biberlerin ağız kısımları yukarı gelecek bir şekilde kavanozlara da diziyoruz sırayla veya üst üste dizme işlemi bittikten sonra da sirkeyi kavanoza boşaltıyoruz daha sonra tuz veya limon tuzu ilave ettiğimiz 5 litre suyu ise kavanoza boşaltıyoruz hava almayacak bir şekilde ağzını kapatarak beklemeye bırakıyoruz.
" } ] }