{ "title": "Çiçek Turşu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Cicek-Tursu-98.jpg", "date": "21.01.2024 06:31:37", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Çiçek turşu, Çiçek turşu kurma farklı sebze ve meyvelerin salamura ismi verilen tuzlu, asitli bir çözelti içerisinde bir zaman bekletilerek uzun bir süre saklanabilecek seviyeye getirilmesi işlemidir. Genel olarak kırsal kesimlerde kış ayına hazırlığın önemli bir parçasıdır. Meydana gelen ürüne çiçek turşu denir. Arkaik kültür içerisinde ilk defa topraktan yapılmış olan büyük boy küpler içerisinde kurulumu yapılmış olmaktaydı. Ticari ürün olarak kullanılmaya adım atıldığı antik çağlarda ahşaptan meydana gelmiş olan kaplarla taşındığı ve saklandığı görülmekle beraber ahşap ve asidin reaksiyonlarından dolayı kalıcı olmak şartıyla hep toprak kaplar tercih konusu olmuştur. Bu zamanlarda ise bu çeşit toprak kapların yerini plastik, cam kavanoz, paslanmaz teneke olan kaplar almıştır. Türklerde önemli bir yere sahip olmaktadır. Türkiye'de geleneksel olarak adına İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde festival düzenlenmektedir. Kemalpaşa Belediyesi 'Çiçek Turşusu' ismine patent almıştır.