{ "title": "Çubuk Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/cubuk-tursusu.jpg", "date": "20.01.2024 14:33:34", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka Daire Başkanlığının resmî gazetede yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesinin başvurması üstüne çubuk turşusu coğrafi marka adını almıştır. Artık çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesi'nden belirlenen standartlar oranında izin alması gerekmektedir. TPE'nin kararına yönelik, çubuk turşusunun ürün tanıtımı, \"Çubuğun ilçe ve köylerinde organik tarım şeklinde yetiştirilen (Salatalık, domates, patlıcan, kelek, fasulye, acur, havuç, sivri biber, biberiye, lahana gibi) ve sıkı dokularından ötürü körpe şekilde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye özgü yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu çeşididir \" diye açıklandı. Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise defne yaprağının ve dere otunun kullanılarak oldukça düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (En çok 2 yıl) olması şeklinde tanımlandı.

Çubuk Turşusu Malzemeleri
Çubuk Turşusu Nasıl Yapılır?

Malzeme listesinden ardından artık turşumuzu kuralım, salatalıkların birkaç yerine delik açıyoruz ve kavanoza muntazam bir biçimde yerleştiriyoruz. İlk sırayı döşedik, kabuğunu soyduğumuz ve üzerini hafifçe ezilen sarımsakların yarısı ilave edilir. Limon tuzunun da yarısını katıyoruz, tane karabiberin yarısını da ekliyoruz. Çubuklular, özelikle kalın saplı dereotunun kokusu nedeni ile kullanılmasını öneriyorlar. Kokusunun çıkması için defne yaprağının kenarlarını keserek ekliyoruz ve çok fazla defne yaprağı kullanmıyoruz. Yalnızca 2 yaprak yeterli olacak ve kaya tuzumuzun yarısını koyuyoruz. Üzerine bir daha salatalıkları dizmeye devam ediyoruz, sonra da kalan malzemelerimizi limon tuzu, tuz, defne yaprağı, karabiber, sapları ile dereotunu da ekliyoruz. Bu tarifte neden maden suyu kullanıyoruz? Bölgenin suyu fazla sert ve çok mineralli, biz de bu lezzetini vermek için maden suyu kullanıyoruz. Bununla Beraber çubuk turşularının özelliklerinden biri de yörede özel olarak yetişen sebzelerin kullanılması sirkeyi de bırakıyoruz. Son olarak akşamdan kaynatıp soğutulan suyu ilave ediyoruz. Bu su eksilebilir, 2-3 günde bir sirke desteği yapabiliriz, şimdi kapağını sıkıca kapatarak 3 hafta bekliyoruz. 3 hafta ardından çubuk turşumuz ağır ağır lezzetine kavuşacaktır. Ardından kapağını açıyoruz hiçbir bozulma yok, gördüğünüz gibi tazeliğini saklayabiliyor. Birkaç tane alıp isterseniz bir de içerisine bakabilirsiniz, bilhassa kuru fasulyenin yanında çok uygun bir garnitür göreceksiniz.
" } ] }