{ "title": "Dal Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/dal-tursusu.jpg", "date": "20.01.2024 15:20:55", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Dal turşusu, Sivas yöresine ait bir turşu çeşididir. Yapılışı da oldukça zahmetlidir. Dal turşusunu her zaman yapmak mümkün değildir. Pancarın yetişip toplandığı zamanlarda yapılıyor. Sonbahar ayları Sivas için dal turşusu yapma aylarıdır. Bizim şimdi yapacağımız gibi, tencerede değil de koca koca kazanlarda yapılır. Hemen hemen her evde mutlaka olur. Pezik turşusu olarak da bilinir.

Dal turşusu için gerekli malzemeler
Dal turşusu nasıl yapılır?

Pancarlar şeker pancarı olmayacak. Pancarın yapraklarını ve kök kısımları bütünlüğü bozulmayacak şekilde ucundan kesin. Tencerede kaynatılmış suyun içerisine pancarları koyun. Yarım limonun suyunu da sıkıp, yumuşayana kadar pişirin. Çok fazla erimemesine dikkat edin. Haşlandıktan sonra, tencereden çıkarıp, başka bir kaba koyduğunuz soğuk suya koyun. Daha sonra soğuk sudan çıkarıp süzün. Bir kavanoza alın ve üzerine kaya tuzu, sarımsak ve sirkeyi ekleyin. Üzerini geçecek kadar su koyup, ağzını sıkıca kapatın. Bir hafta kadar sonra yemeğe hazır olacaktır. Serin yerde saklamak şartıyla, uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
" } ] }