{ "title": "Domates Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/domates-tursusu.jpg", "date": "20.01.2024 20:06:54", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Domates turşusu, ülkemizde insanlar tarafından oldukça sevilen mükemmel lezzetlerden biridir. Turşu türleri arasında oldukça yaygın olan bu turşu türü, özellikle yaz aylarında çok fazla yapılır ve genellikle kış aylarına kadar saklanır. Domates turşusunun yazın yapılmasını nedeni tabi ki domatesin en çok yaz aylarında rahatlıklar bulunmasıdır. Bu nedenle birçok insan zamanında taze domatesler ile bu mükemmel turşuyu yaparak kış yemeklerinden birini hazırlarlar. Domates turşusunun yapılışında kesinlikle kızarmış domates kullanılmamalıdır. Çünkü kızarmış olan domatesler direk olarak turşu içerisinde dağılarak turşu suyunun bulanmasına ve diğer turşulara da zarar verir. Ama eğer kızarmış domates eklemek isterseniz hafif kızarmış domatesleri dilimlemeden turşu içerisinde üst kısımlara ekleyebilirsiniz. Bu durumun yanı sıra belirtmek isterim ki domates turşusunda kesinlikle büyük domates kullanmamalısınız. Eğer domates turşusu yapacaksanız sadece küçük boy domatesleri seçerek çok daha fazla lezzet elde edebilirsiniz. Birazdan söyleyeceğim mükemmel tarif ile sizler de çok rahat bir şekilde domates turşusunu yapabilirsiniz. Böylece sizlerde turşu almak yerine böylesine mükemmel lezzetler hazır olarak almak yerine son derece doğal alarak kendiniz yaparak emekleriniz ile sevginizi katabilirsiniz. Böyle doğal bir şekilde yapmış olduğunuz turşuyu sağlıklı olması nedeni ile çocuklarınıza da gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. Şimdi kollarınızı sıvayarak işlemlere başlayın.

Domates Turşusu Malzemeleri
Malzemelerde bahsi geçen sirke genellikle insanlar tarafından çok büyük kararsızlıklara neden olmaktadır. İnsanlar turşu içerisine elma sirkesi mi yoksa üzüm sirkesi mi koyacaklarına karar veremezler. Aslında her iki sirke de domates turşusu içerisinde kullanılabilir. Fakat önerilen turşu sadece üzüm sirkesidir. Sizler hangisini isterseniz onu kullanabilirsiniz.

Domates Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle malzemelerde bahsettiğimiz biberleri ve domatesleri çok temiz olacak şekilde iyice yıkayarak domates turşusunun yapılışına başlayabilirsiniz. Öncelikle domatesleri ikiye ya da daha fazla sayıda olacak şekilde bölün. Tabi ki çok küçük yapmamaya özen gösterin. Çünkü çok küçültüldüğünde sirke yapısını bozacağından dağılabilir. Daha sonra ise domatesleri bir kürdan ile birkaç yerinden delelim ki turşu suyu bu deliklerden domateslerin en içine kadar ulaşabilsin.

Şimdi yeşil biberlerin üzerinde birer tane delik açın ve limonu dilimlere ayırın. Bu aşamada turşunuzu kuracağınız kavanozu seçin. Naylon kavanozlar da olur ama tabi ki sağlık açısından cam kavanozlar önerilir. Kavanozun içerisine yeşil biberleri ve domatesleri karışık bir şekilde dizin. Bu arada hatırlatmak isterim ki bu dizimi yaparken aralara limonları da eklemeyi unutmayın. Bu limon turşuya çok büyük bir lezzet ile aroma katacaktır. Her limonun yanına da birer küçük parça sarımsak eklerseniz turşu, isteğiniz lezzete ulaşacaktır.

Üçüncü aşamada da kavanozun içerisine bir çay bardağı kadar sirke ekleyelim. Sirkeyi ekledikten sonra kaya tuzunu da turşunun en üstüne ekleyin. Son olarak kavanozun ağzına kadar su doldurarak kavanozun içerisine hava girip çıkmayacak şekilde sıkıca ağzını kapatalım. Öyle ki turşu kabının içerisinde oluşacak gazın çıkmaması için iyi bir kavanoz seçin. Aksi durumlarda turşunuz küf tutabilir.

Bu şekilde güneş görmeyen bir ortamda iki ya da üç hafta boyunca ağzını açmadan bekleterek turşunun sirkeli su içerisinde tamamen pişmesini sağlayın. Daha sonra da domates turşusu birçok yemeğin yanında çok iyi gidecektir.

Afiyet olsun.
" } ] }