{ "title": "Domatesli Biber Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/domatesli-biber-tursusu.jpg", "date": "19.01.2024 20:59:34", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Domatesli biber turşusu, Turşu atalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan biridir. Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olmuş ve sofraların baş tacı edilmiştir. Ülkemizde çok miktarda turşu çeşidi tüketilmektedir domatesli biber turşusu bunlardan sadece biridir. Osmanlı mutfağında 15. Yy.'dan beri turşuların önemli bir yeri vardır. Geçmiş Osmanlı yemek kitaplarında da tarifleri salatalar ve turşular başlığı altında bulunur. Turşu piyasasındaki çeşitli markaların ürünleri büyük marketler, mahalle bakkalların ve semt pazar tezgâhlarını süslese de çoğu ev hanımları kendi evlerinde doğal olarak yapmaktadırlar. Domatesli biber turşu hazır turşu piyasasında acılı sos adıyla geçmektedir. Domatesli biber turşusu sabah kahvaltısı, kısır, mercimekli köfte ve çiğ köftenin yanında servis edilebilecek en güzel turşu çeşididir.

Domatesli Biber Turşusu Malzemeleri
Domatesli Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Domateslerin kabuklarını soyup minik küpler şeklinde ince ince doğruyoruz robotta da çekebiliriz. Domatesleri derin bir tencereye alıp kaynatıyoruz ayrı bir tencereye temizleyip deldiğimiz veya uçlarını keserek çizdiğimiz cin birbirlerini koyuyoruz biberlerin üstüne bir bardak sirkeyi döküp ocakta kısık ateşte ağır ağır baharla bitiriyoruz bu işlem 5 dk biberlerin rengi değişene kadar bu işlem biberler çok sert olmaması için dileyen pişirmeden direkte koyabilir. Kaynayan domatesler fazla suyunu çekince bitirdiğimiz isteğe göre çiğ biberleri ekliyoruz 5 veya 10 dk daha kaynayıp ocaktan indiriyoruz. Hala sıcak olan karışıma yarım bardak sirke, bir kaşık tuz ve bir çay bardağı sıvı yağı ekliyoruz. Doğramış maydanoz ve sarımsakları da ilave ettikten sonra sıcak şekilde cam kavanozlara koyduktan sonra üstlerine bir tutan nane seriyoruz ve ağızlarını sıkı sıkı kapatıp ters çeviriyoruz. Bütün malzemeler bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Kavanozları Domatesli biber turşular soğuyana kadar çevirmiyoruz ters kalıyorlar. Yapmış olduğumuz Domatesli biber turşusu iki veya üç haftaya afiyetle yiyebilirsiniz.

Not: Domatesli biber turşusu için kullandığımız malzemelere salatalık, havuç ve kırmızı salçalık biberi de minik küpler şeklinde doğrayıp enfes bir kahvaltılık sos yapabiliriz. Yapım aşaması aynıdır pişen domateslere saymış olduğum malzemeleri de ilave edip aynı işlemi uygulayarak yapabiliriz.

" } ] }