{ "title": "Fasulye Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/fasulye-tursusu.jpg", "date": "21.01.2024 11:42:44", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Fasulye turşusu, bu turşuyu yaz aylarında fasulyenin bol olduğu dönemde yapmanızı tavsiye ederiz. Kış hazırlıklarına bunu eklemelisiniz. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yapılan bu turşuyu da beğeneceğinizi tahmin ediyoruz. Bu bölgede yapılan fasulye turşusu içine hiç sirke koymadan kuruluyor. Sadece tuz ve sarımsak kullanarak, turşuyu yapıyorlar. Dilerseniz sizlerde böyle yapabilirsiniz. Kışın tavada tereyağında kavurduğunuz soğanın içine, suyunu sıktığınız fasulye turşusunu koyarak sadece kavuruyorsunuz. Bu bölgede kışın fasulye kavurması yapmak içinde turşudan faydalanılıyor. Sirkeli kurulan turşudan kavurma yapılmaz. Sirkenin kendine has lezzeti fasulyeyi de etkiliyor. Bu nedenle kışın da fasulye kavurması yapan yöre halkı turşuyu sirke kullanmadan yapar. Günümüzde artık her şeyin turşusu yapılıyor. Faydaları saymakla bitmeyen ev yapımı turşular da oldukça rağbet görüyor. Sizlerde değişiklik yaparak, tarifimizde olduğu gibi fasulye turşusunu denemelisiniz. Şimdi birlikte turşumuzu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Fasulye turşusu için gerekli malzemeler
Fasulye turşusu nasıl yapılır?

Önce turşu yapmak için fasulyeleri hazırlamalıyız. Fasulyeleri yıkayalım ve kılçıklarını ayıklayalım. Bir tencerede su kaynatalım. Daha su fasulyeleri içine koyarak, yaklaşık 2 dakika kadar, sadece fasulyelerin renkleri dönünceye kadar kaynatalım. Hemen kevgirle fasulyeleri kaynar sudan çıkarıp, kenarda hazır beklettiğimiz buzlu suyun içine atalım. Bu hem fasulyelerin hızla soğumasına hem de renklerinin doğallığını korumasına yemyeşil kalmasına yardımcı olur.

Bu arada yaklaşık 2 litrelik turşu kavanozunun içine sarımsakları soyarak atalım. Fasulyeler de soğuduysa, kavanozun içine dizmeye başlayalım. İçeride hiç boşluk kalmasın. İçine sirkeyi dökelim ve kalan yere su dolduralım. Ardından bir kâsenin içine bu sirkeli su karışımını dökelim. Bu arada elinizle kavanozun ağzını tutarsanız, fasulyelerde dökülmez. Bu suya kaya tuzunu ve toz şekeri koyarak karıştırın. Yeniden turşu kavanozuna turşu suyunu dökün. Kavanozun ağzına önce bir poşet kapatın. Sonra kavanozun kapağını üzerine kapatın. Böylece fasulye turşusu hiç hava almaz. Önce güneş almayan bir yerde turşuyu 1 hafta kadar bekletirseniz, daha güzel olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }