{ "title": "Gedelek Turşu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Gedelek-Tursu-95.jpg", "date": "21.01.2024 03:35:13", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Gedelek Turşu, pek çoğumuzun adını duymadığımız alışık olmadığımız bir turşu türü gibi düşünülebilir. Gedelek Bursa ilimizde bulunan küçük şirin bir köydür. Bu güzel köyün en önemli gelir kaynağı turşuculuk olduğundan dolayı yapılan turşulara da gedelek turşu ismi verilmiştir. Normalde gedelek turşu denildiği zaman sanki farklı bir malzemeden yapılan bir turşu gibi algılanıyor, fakat tamamen köyün isminden kaynaklı. Aslında şaşırmamak elde değil. Çünkü gedelek turşu bildiğimiz kornişon turşudan başka bir şey değil. Evet ama nedir bu gedelek turşuyu bu kadar meşhur edip dilden dile dolaştıran? Bu tamamen gedelek turşunun yapıldığı su ile alakalı bir durum. Çünkü gedelek köyünden çıkan su tamamı ile turşuya lezzetini veren ve diğer kornişon turşulardan farklı olmasını sağlayan şey. Yani eğer gedelek köyündeki kaynak suyunu kullanarak kornişon turşusu yapmadıysanız aynı lezzeti yakalayabilmek imkânsız maalesef. Ama yine de turşunuzu yaptıktan sonra gedelek turşusu ile kıyaslama yapabilirsiniz. Gedelek turşunun belli bir standardı yok limon ile yapanda var sirke ile yapanda.

Gedelek turşu için gereken malzemeler
Gedelek turşu nasıl yapılır?

Turşunun suyunu hazırlayarak gedelek turşuya başlayabiliriz. Bunun için, 3 litre kaynatılmış suyumuza deniz tuzunu ve toz şekeri ilave edip eriyinceye kadar karıştıralım. Yıkanmış ve kurulanmış kornişon salatalıkların başını ve dip kısımlarından minicik keselim. Kornişon salatalıkların belli yerlerine bir çatal yardımı ile delikler açalım ki turşunun suyu içlerine kadar girebilsin. Böylece içleri çıtır çıtır olacaktır.

Ilık hale gelen şekerli ve tuzlu su karışımına sirkeyi de olduğu gibi ekleyin ve güzelce karıştırın. Kornişon salatalıkları birer kiloluk kavanozlara doldurun. Belirtilen malzemelerden aşağı yukarı 4 adet 1'er kiloluk turşu çıkar. Daha sonra kavanozların en üst kısımlarına birer avuç sarımsak, yıkanmış ve temizlenmiş dere otu ve kereviz yaprağı koyun. Hazırladığınız turşu suyunu kavanozlar dolana kadar ekleyin. Gedelek turşularınızın ağzını yeni bir kapak ile kapatıp tercihen buzdolabına ya da serin bir yere kaldırın. Gedelek turşunuzun daha lezzetli olması için maksimum 3 hafta boyunca kesinlikle açmayın. Bu süreden sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
" } ] }