{ "title": "Gelin Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Gelin-Tursusu-97.jpg", "date": "21.01.2024 10:33:16", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Gelin Turşusu, Turşu; Dünya tarihinin en önemli ve en eski gıda saklama yöntemlerindendir. Turşunun yapımı bazı kaynaklar M. Ö. 3000-4000 yıllarını işaret etmektedir-ki bu bilginin doğruluğu kesinlik kazanmamıştır. Yani tam olarak ne zaman ve nasıl yapıldığı ile ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor. Fakat gıdaları tuz ve sirke yardımıyla uzun süre koruma yönteminin, gıdaları şekerle koruma geleneğinden çok daha eskiye dayandığı kesinlikle biliniyor. Gıdalarını, tuzlayarak uzun zaman saklamayı başaran insanlar, zamanla sebze, eti ve balığı tuzlu sıvılar içinde bekleterek bu yiyeceklerin daha ilk bakışta iştah açan renkli görüntüler oluşturmasını, kaliteli ve lezzetli olmasını sağlamışlardır.

Gelin Turşusu Dünyaya Yayılış Hikayesi; Turşu, dünyanın her yerinde farklı yöntem ve çeşitlerde asırlardır kuruluyor (Yapılıyor). Fakat tarih sahnesine çıkış noktası Asya olarak kabul edilmekte. Zira dünyada zengin gıda kaynaklarının ana-vatanı Asya ve Akdeniz bölgeleridir. Çünkü Dünyanın ilk uygarlıklarının bu alanlarda oluşması bunun ciddi bir delilidir.

Günümüz dünyasında turşusu en çok yapılan ve tüketilen kornişondur (Salatalığın bir türü, Hıyar) ve Hindistan kökenlidir. İlk önce Mezopotamya`ya getirilen kornişon, zaman içerisinde dünyanın her tarafına götürülmüştür. Denizaşırı ülkelere yol alan gemilerdeki denizcilerin temel beslenme kaynakları ise ambarlarında bulunan fıçıların içindeki kornişon kurulan turşularda. Turşu, dünya tarihinin farklı dilimlerinde derin anılar bırakmıştır. Sezar ve Napolyon ve daha birçoğu, turşunun, askerleri için güç ve cesaret kaynağı olduğunu belirtmişlerdir. Batının önemli liderlerinin değer verdiği bu gizemli gıda, günümüzde Batı sofralarında çok sınırlı bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise turşunun hala önemli bir yeri vardır.

Konumuz olan gelin turşusu yapılış şekliyle bildiğimiz turşudan farklıdır. Pratik ve hızlı bir şekilde sofraya gelmesi ayrı bir özelliğidir. Ege bölgesinde genelde dolmaların, pilavların et türü kızartmaların vazgeçilmezlerindendir. Ege yöresine has bu lezzetli turşunun tarifi aşağıdaki gibidir.

Gelin Turşusu İçin Malzemeleri
Gelin Turşusu Nasıl Yapılır?

Önce biberleri ve patlıcan közleyin. Sonra sarımsak, yağ ve koruk ekşisini bir kaba alın. Blenderle krema şeklini alana kadar çırpın. Çırptıktan sonra közlenmiş soyulmuş olan biber ve patlıcanlara ekleyin. Su ve arzu edildiği kadar tuz ilave edin hafif dinlendirmek ve soğuması için buzdolabına yerleştirin.

Afiyet olsun.

" } ] }