{ "title": "Hamilelikte Turşu Yemek", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/hmailelikte-tursu-yemek.jpg", "date": "23.01.2024 04:12:07", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacını aş erme olarak gösterir. Aş erme sadece gıdalara yönelik olmayabilir. Örneğin, vücudunun demir ihtiyacı olan bir anne adayı toprak yemek isteyebilir. Bu aslında normal fizyolojik bir ihtiyaçtır. Tabi burada normal olan anne adayının toprak yeme isteği değil gebelik sürecinde demir ihtiyacının ortaya çıkması ve anne adayının farkında olmadan demir ihtiyacını karşılamaya çalışmasıdır. Turşu aş ermek de vücudun birtakım mineral ve vitaminlere ihtiyacı olduğunun göstergesidir. Hamilelikte turşu yemek isteği anne adayının özellikle demir, çinko, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından desteğe ihtiyacı olduğunu gösterir. Çünkü turşu doğal bir vitamin ve mineral deposudur ve biz farkında olmasak da bedenimiz doğal olarak bu vitaminleri nereden karşılayacağını bilmektedir.

Hamilelik sırasında en merak edilen konuların başında ise; 'hamilelikte turşu yemenin yararları ve zararları nelerdir' 'hamilelikte turşu aş ermek bebeğin cinsiyetini etkiler mi' gibi sorular yer almaktadır. Bu sorulara kısaca cevap vermek gerekirse;

Hamilelikte turşu yemek, turşu suyu içmek çok faydalıdır. Turşu içerisinde sindirim sistemini geliştiren, B ve K vitaminlerinin emilimini kolaylaştıran yararlı bakteriler ile magnezyum, çinko, kalsiyum, potasyum gibi insanın yaşaması için gerekli olan günlük vitamin ve mineraller vardır. Antioksidan açısından çok zengin bir gıda olan turşu vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir fakat hamilelikte aşırı turşu tüketmek istenmeyen bazı sonuçlara neden olabilir. Turşu mineral ve vitamin deposu olduğu kadar tuz deposudur ve hamilelikte aşırı tuz tüketimi sakıncalı olabilir. Vücutta aşırı sodyum birikmesi ile özellikle hamileliğin son 3 ayında yüksek tansiyon sorunu ortaya çıkabilir. Hamilelikte aşırı turşu yemek, vücuttaki kalsiyumu idrar ile dışarı atacağından bebeğin kemik gelişimi gecikebilir ya da annenin kemiklerinde hassasiyet yaratarak uzun vadede kemik erimesi hastalığına yol açabilir. Yine kalsiyumun dışarı atılması yüzünden annenin böbreklerinde taş oluşabilir. Bu yüzden hamilelikte turşu tüketirken dikkatli olmak ve aşırıya kaçmamak önemlidir. Aş ermeyi dengelemek için sabah kahvaltılarını düzenli yapın, günlük egzersizler ve açık hava gezileri ile motivasyonunuzu arttırarak duygusal açıdan kendinizi mutlu hissedeceğiniz işler yapın. Kesinlikle doktor kontrollerini aksatmadan vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri temin edin.

Hamilelikte turşu aş ermek bebeğin cinsiyetini etkiler mi, Bilimsel bir geçerliliği olmasa da bazı doktorlar hamilelikteki beslenmenin bebeğin cinsiyeti üzerine etkisi olduğuna inanmaktadır. Yine Anadolu insanı batıl inanç ve yerel söyleyişlerde, tatlı gıdalar tüketen annelerin erkek çocuğu olacağını, ağırlıklı olarak ekşi gıdalar ile beslenen anne adaylarının ise kız çocuk dünyaya getireceğini söylemektedirler. Tabi ki bu iddiaları kanıtlayacak herhangi bir veri bulunmamaktadır. Turşu suyu aş ermek de bebeğin cinsiyetinden çok vücudun doğal ihtiyaçlarının bir ürünüdür ve tüketildiğinde bebeğin cinsiyeti değişmez.
" } ] }