{ "title": "Hamsi Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/hamsi-tursusu.jpg", "date": "21.01.2024 10:00:00", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Hamsi turşusu, Karadeniz hamsisinden çok güzel oluyor. Karadeniz'in incisi hamsiyi sevmeyen yoktur. Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlar besin maddesinden çokça faydalanıyorlar. En çok tercih edilmesi gereken besin maddelerinden biridir. Hamsiyi pişirmenin birçok değişik yöntemleri vardır. Kızartması, ızgarası, buğulaması, pilavı ve turşusu yapılıyor. Hamsi vaz geçilmeyen besinlerden biridir. Kış aylarında Balık tezgâhlarında yer alır. Hamsi yağlandığı dönemde daha lezzetli oluyor. Hamsinin yağda eriyen A ve B vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Hamsi kaslara ve karaciğere çok faydalıdır. Hamsi balığında B1(Timamin) B2 (Riboflavin) Nikotinikritasit, B6 (Pridoksin) pantotenikasit, B12 (Kabalamin) ve D vitaminleri vardır ve çok önemli bir kaynaktır. Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunuyor. Bu minerallerden kalsiyum ve magnezyum kemik ve dişlerin gelişimine çok faydalı oluyor. Çocukların hamsi balığını çok yemeleri gerekiyor. Hamside bulunan Omega-3 yağ asitleri kandaki kolesterolü, trigliseriti ve kan basıncını düşürüyor ve kalp sağlığını koruyor. Hamsinin yağından korkmayın. Çünkü yağında bol miktarda Omega 3, A ve D vitamini bulunuyor. Kalp ve damar hastalığı olmasın diye bol bol tüketmek gerekiyor. Yani büyük küçük herkesin hamsi balığından yemeleri gerekiyor. Hamsi turşusunu plastik bidonlarda saklamak sakıncalıdır. Hamsi turşusu cam kavanozlara yapmak daha sağlıklı oluyor. Hamsi turşusu çok güzel ve çok lezzetli oluyor. Hamsi turşusu yapmak hamsileri muhafaza etmenin en güzel yoludur. Hamsi balığı kötü kolesterolü düşürüyor, kan basıncını ayarlar, kanı inceltiyor, kansızlığa iyi geliyor. Kemik erimesi engelliyor, büyüme ve gelişmede çok etkili oluyor, zekânın gelişmesini sağlıyor, tırnak, saç ve deri sağlığına çok faydalıdır. Kalp damar hastalığını korur ve kalp ritmini düzenler. Felç riskini azaltır ve göz sağlığına iyidir. Hamsiyi limon sıkarak da yiyebilirsiniz. Çünkü C vitamini, demir, kalsiyum gibi minerallerin kana karışımını arttırır.

Hamsi turşusunun malzemeleri
Hamsi turşusu nasıl yapılır?

İlk önce hamsileri temizleyelim ve bol suda yıkayalım. Daha sonra geniş bir süzgece alıp üzerini örtecek kadar tuz ekleyelim. Bu halde en az 8 saat suyunu salmasını sağlayalım. Daha sonra hamsileri kavanoza kat kat dizelim. Sonra her katın arasına kaya tuzu ekleyelim. Kavanozun en üst kısmına oval bir taş yerleştirelim. Daha sonra serin bir yerde saklayalım.

Not: Sakın hamsi turşusunu ince sanayi ya da deniz tuzu kullanmayın. Hatta hiçbir salamura ve turşulara bu tuzları kullanmayın. Hamsi suyunu iyice bırakmalı. Hamsileri kavanoza yerleştirdikten sonra iyice bastırın. Olamasını 2 hafta bekleyin. İki hafta sonra hamsi turşumuz hazır olacaktır. Çiğ olarak da yiyebilirsiniz. Limon ve zeytinyağı ilavesi ile soğuk mezesi olur. İster yanına soğan, patates, domates doğrayıp fırına verelim. İsterseniz kızartabilirsiniz. Hamsili pilav da çok güzel ve lezzetli oluyor.

Taze hamsi nasıl anlaşılır?

Hamsinin gözleri saydam, parlak ve içeriye çökmemiş olmalı. Solungaçlar parlak kırmızı renkte olmalı. Balık suya bırakıldığında dibe çökmemeli. Pulları parlak ve gergin olmalı. Balığı elinize aldığınızda kuyruğu sert durmalı. Balığa parmağınızla bastırdığınızda çukur oluşmamalı.
" } ] }