{ "title": "Jalapeno Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Jalapeno-Tursusu-89.jpg", "date": "21.01.2024 12:58:18", "author": "Harun Duman", "article": [ { "article": "Jalapeno turşusu, Anavatanı Meksika olan bu biber çeşidini daha sonra, bir şirket bunu turşu haline getirdikten sonra tanımaya başladık. Normal kıl biberden daha yüksek oranda acı bir tadı varmış gibi görülse de acı düzeyi için “orta” denilebilir. Biberin C vitamini oldukça zengin bir sebze olduğu bilinen bir gerçektir, acı biber ise sindirim ve boşaltım problemi yaşamayan kişiler için bağışıklığa faydalı bir yönü de vardır. Üstelik yüksek oranda lif de içerir. Fakat Jalapeno ismiyle tanıdığımız Meksika biberi, içerisindeki kapsaisin maddesi sayesinde antioksidan olma özelliğine de sahiptir. Bu etkin maddenin, kanserli hücrelerle savaştığı, Nottingham Üniversitesinde yapılan bir araştırmayla doğrulanmıştır.

Koyu yeşil renkli, etli ve sulu olan biber; biberiyeden büyük sivri biberden küçüktür. Yani tadındaki acılık kadar, boyutları da “orta” tanımlamasına uyuyor. Biber, turşu biçiminde satılsa da yukarıda bahsedilen faydalı etkileri görebilmek için taze tüketilmesini önerilmektedir. Jalapeno biberi Türkiye'de Doğu Akdeniz'de ve Güney Doğu Anadolu'nun bazı tarım yerlerinde de yetişmektedir. Fakat yaygın tarımı yapılmadığı için her mevsim raflarda görülmüyor. Son baharın ilk günlerinde karşılaşma ihtimali yüksektir. Fiyatları, diğer biber çeşitlerinden daha yüksek olsa da haftada en çok (Mide florasını tahrip etmemesi için) 4 kez tüketilmesi önerildiğinden az bir miktar almanız, mideniz kadar bütçenizi de korumaktadır.

Jalapeno turşusu nasıl yapılır?

Jalapeno turşusu evlerde çok sevilen bir turşu çeşididir. Yeşil renkli çok acı olan bu biberlerle turşu yaparken biberi ince ince dilimleyerek yapınız. Turşu yaparken turşuya kullanacağınız sirke, su, sarımsak ve tuz karışımını önce kaynatıp sonra soğutarak kullanılmalıdır. Kullandığımız bu yöntemle turşularımız uzun süre sertliğini koruyor ve hiç asla erime olmamaktadır. Sirkeli karışımı kaynatırken mutlaka çelik tencere kullanın. Turşu kavanozunun içine kesinlikle el sokmayın. Turşu yaparken kullandığınız kavanozun temiz olması ve kapaklarının yeni olması gerekmektedir. Kavanoza malzemelerin konulması tamamlandıktan sonra kapakla malzemenin arasında en az 1,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Turşu suyu malzemelerin üzerini iyice örtmelidir. Biberlerin üstüne birkaç adet kornişon koyunuz. Bu turşuyu en çok fajitada, soslarda ve salatalarda kullanılmaktadır.
" } ] }