{ "title": "Kabak Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/kabak-tursusu.jpg", "date": "22.01.2024 01:50:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Kabak turşusu, turşu yaz sebze ve meyvelerini kış aylarında tüketmek için geliştirilen bir tekniktir. Farklı sebze ve meyveler özel turşu tuzu ve sirke buluşturularak dayanıklı bir hale getirilir. Turşu Türk mutfağında vazgeçilmez bir lezzettir. Özellikle kışın kuru fasulye, bulgur pilavı ve nohut gibi yemeklerin yanında olmazsa olmazdır. İştah açıcı özelliği bulunan turşu, C vitamini bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Kolesterol düşürücü etkisi bulunmaktadır.

Turşu kurarken bazı noktalar dikkat edilmelidir. Bu sayede kış için saklanan turşunun lezzeti daha doyumsuz olur. Turşu kurmak için tercih edilen sebze ya da meyvelerin taze ve sert olması gerekir. Kullanılan malzemenin kesinlikle zedelenmemiş olması turşu yapımında püf noktalardan biridir. Kaliteli ve lezzetli turşu için tuz oranı çok iyi ayarlanmalıdır. Eğer tuz az kullanılırsa turşu kısa sürede yumuşar ve içeriği bakteri oluşumuna açık olur. Tuz oranı fazla olduğunda da tüketilmesi çok zor olur. Turşu yapımında yemeklik değil kaya tuzu kullanılmalıdır. Kullanılacak tuz miktarını ayarlamak için tuz suyun içine eklenerek tuzuna bakılıp, turşuya eklenmelidir.

Turşu yaparken içme suyu kaynatılıp, soğutularak kullanılmalıdır. Kullanılacak sebze ya da meyveler titizlikle temizlenmelidir. Temizlenen sebze ve meyveler bir iğne yardımı ile birkaç yerinden delinmelidir. Bu sayede kullanılan malzemenin içine daha fazla su girerek, sebze ya da meyve daha diri kalacaktır. Turşu kurarken plastik kavanozların yerine cam kavanozlar tercihe edilmelidir. Kullanılacak kavanoz kullanılmadan önce steril edilmelidir.

Kabak turşusu turşu yapımında pek sık kullanılan bir sebze değildir. Ancak sağlık açısından çok faydalı ve lezzetli bir turşu olarak kabul edilir. Vitamin, mineral ve birçok sağlıklı besin açısından zengin içeriğe sahiptir. Kilo vermek için tüketilebilecek mükemmel sebzelerden biridir. Kalp sağlığı başta olmak üzere kanser, sindirim sistemi, prostat, kemik sağlığı, göz sağlığı gibi vücudun pek çok yerinde olumlu etki yaratır. Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.

Kabak Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
Kabak Turşusu Nasıl Yapılır?

Kabak turşusu için kullanılacak kabakların kabukları kazınarak bol su ile yıkanır. Uzunlamasına ikiye bölünerek, çekirdekleri temizlenir. Temizlenen kabaklar parmak şeklinde kesilir. Uygun bir tencereye yeteri kadar su ve tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine bölünen kabaklar eklenir ve bir iki dakika kaynatılarak suyun içinden alınır. Sudan alınan kabakların suyunu atması için bir süzgece koyulur. Üzerlerine bastırılarak suyu çıkarılır.

Cam bir kavanoza kat kat malzemeler sıralanır. Bir kat kabak, bir kat maydanoz ve nane olacak şekilde sıra sıra dizilir. Üzerine üzüm ve kişniş eklenir. Üzüm sirkesi ve tuz bir kabın içinde karıştırılır. Elde edilen karışım malzemelerin üzerine dökülür. Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak serin bir ortamda muhafaza edilir. Yaklaşık 2 hafta içinde kabak turşusu yemek için hazır olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }