Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında kullanılmaktadır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde yetişen bitki ülkemizde fazlaca yetişmektedir. Çok sağlıklı bir bitki olmasına rağmen ülkemizde kapari tüketimi yaygın değildir. Kapari turşusu tarifine geçmeden önce kapari otunun faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;
Kanser hastalığının tedavisinde alternatif olarak kullanılabilir.
Kabızlığı engelleyici etkisi vardır.
İdrar söktürücü özelliktedir.
Balgam söktürür.
Romatizma şikâyetlerine karşı iyi gelir.
Solucan ve parazitlerin düşmesini kolaylaştırır.
Sindirim sistemi için faydalıdır.
İskorbit hastalığına karşı iyi gelir.
Kan bozuklukları tedavisinde kullanılabilir.
Gut hastalığına karşı iyi gelir.
Ağrı kesici etkisi vardır.
Cinsel gücü arttırır.
Mide ülserine karşı iyi gelir.
Adet döneminde oluşan şikâyetleri azaltır.
Dalak büyümesine karşı yararlıdır.
Basur tedavisinde alternatif olarak kullanılmaktadır.
MS hastalığına karşı iyi gelir.
Diş ağrılarını keser.
Karaciğer fonksiyonlarını düzenler.
Kapari Turşu İçin Gerekli Malzemeleri
500 gr nohut büyüklüğünde kapari
4 diş sarımsak
3 su bardağı su
1 su bardağı üzüm sirkesi
Yarım su bardağı salamura tuzu
Kapari Turşusu Nasıl Yapılır?
Kapari turşusu için kullanılacak kapariler bol su ile yıkanarak temizlenir. Uygun bir tencereye su koyularak kaynatılır. Kaynayan suya temizlenen kapariler eklenerek 7 dakika kadar haşlanır. Haşlanan kapariler süzgece alınarak soğumaya bırakılır.
Çukur bir kabın içine 3 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve yarım su bardağı tuz eklenerek karıştırılır. Soğuyan kapariler cam bir kavanozun içine boşaltılır. Üzerine hazırlanan salamura su eklenir. Kavanozun üzerinde hiç boşluk kalmamalıdır. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır ve karanlık bir yerde saklanır. Kapari turşusu 20 gün sonra tüketim için hazır olur.