{ "title": "Kara Lahana Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/kara-lahana-tursusu(1).jpg", "date": "19.01.2024 13:04:14", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Kara Lahana Turşusu, kış mevsiminin olmazsa olmazlarından olan ve yemeklerin yanında yardımcı yemek olarak sunulan şahane bir turşu çeşididir. Arzuya göre meze şeklinde de sunulabileceği gibi restoranlarda da mevsim salataları yanında yer verilen vazgeçilmez bir turşu menüsüdür. Kara lahana turşusunun diğer bir özelliği ise diğer farklı turşularda olduğu gibi uzun zaman turşunun olmasını beklemeye gerek olmadığıdır. Bu nedenle kara lahana turşusu hemen hemen 3-5 gün zarında tam olarak kıvamını ve lezzetini bulmaktadır. Mevsim salataları içine taze olarak da doğranmasının yanı sıra turşu olarak hazırlanan kara lahanadan da ilave edilebilir. Sağlık açısından da büyük faydaları olan ve C vitamini zengini olmasının yanı sıra A, B, E vitaminleri barındıran ve potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum demir ve bakır minerallerini de bol oranda barındırmaktadır. Bu yüzde kara lahanayı ister turşu olarak ister şifalı bir sebze olarak sofralarımızdan eksik etmemeye özen göstermeliyiz.

Kara lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
Kara Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Kara lahana turşusu hazırlığımıza kara lahanaları kesme tahtası üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla ince ince kıyarak başlayalım. Bu işlem tıpkı salata doğranır şekilde kıyılacak. Ardından kıyılan kara lahanaları karıştırma kabının içine alarak üzerine 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu serpiştirerek avuç içimizle lahanaları iyice ovalayalım. Ovalama işlemine lahanalar iyice yumuşayıncaya kadar devam edelim. Ardından tuz yardımıyla ovulan lahanaları 20-25 dakika kadar bekleterek kara lahananın rengini dışarıya vermesini sağlayalım. Verilen sürenin sonunda lahanalar iyice yumuşayacak ve kavanozlara çok daha kolay girecektir. Kavanozlarda bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde koyulan lahanaların üzeri için uygun bir kabın içinde yarım su bardağı kadar üzüm sirkesi, yarım su bardağı kadar normal su, 2 çorba kaşığı iri kaya tuzu ve 1 çorba kaşığı limon suyu ilave ederek karışımı iyice karıştırarak tuz ve limon tuzunun erimesini sağlayalım. Daha sonra lahanaların üzerine hazırlanan karışımdan doldurduktan sonra kavanozların kapaklarını sıkıca kapatarak kavanozları iyice çalkalayıp buzdolabına kaldıralım. Kara lahana turşusunu sürekli olarak buzdolabında kalmasına dikkat edilmesi gereklidir. Kara lahana turşusu buzdolabında bekletilerek 4-5 gün içerisinde sunuma hazır hale gelecektir. Verilen sürenin sonunda artık hazır hale gelen turşudan gerekli miktarda çıkartarak üzerine limon suyu ilave ederek servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }