{ "title": "Karışık Turşu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/karisik-tursu.jpg", "date": "19.01.2024 22:50:48", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Karışık turşu, sadece belli bölgelerde değil, ülkemizin her bölgesinde en çok yapılan turşu türüdür. Tarihi oldukça ski zamanlara dayanan bu turşu türü, yapılışı nedeni ile oldukça uğraştırıcıdır. Bu nedenle insanlar bu turşuyu daha çok senede bir kez belli bir miktar yaparak kış ayları için saklarlar. Zamanı geldiğinde evde yapılan bu turşu birçok yemeğin yanında lezzetlere lezzet katar. Turşu yapılışı sırasında dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bunlardan en önemlisi, turşunun yapılırken içerisine koyulan malzeme oranıdır. Bu durumun yanı sıra turşunun hiç hava almaması gerekir. Bu iki duruma uyulmaması nedeni ile birçok insan yaptığı turşunun küflendiğine ve aynı zamanda koktuğuna şahit olmuştur. Bu nedenle turşu yapımı sırasında bir yemek gibi değil çok daha özen göstermeniz gereklidir. Aksi durumlarda birçok saat emek verdiğiniz ve tüketmek için sabırsızlandığınız karışık turşu, zarar gördüğü için yenilemeyecek hale gelebilir. Karışık turşunun içerisine koyulan malzeme miktarı oldukça fazladır. Bu nedenle malzemelerin tümünü tezgâhta hazır bulundurun.

Karışık Turşu Malzemeleri
Bu malzemelerin yanı sıra turşunun içerisine en son eklenecek suyu hazırlamak için gereken bazı malzemeler vardır. Bunlar;
Karışık Turşu Nasıl Yapılır?

Öncelikle yapılış aşamasına başlar başlamaz yıkanabilen olan tüm sebzeleri ve malzemeleri temiz bir şekilde yıkayalım. Bu işleme hijyen açısından önem vermeniz gerekir. Çünkü turşu çok uzun süreler boyunca bekleyeceği için bakteriler, çok fazla artarak turşuya ve sizlere zarar verebilir. Bu işlem sonrasında ise lahanayı orta kalınlıkta olacak şekilde tümünü doğrayalım. Daha sonra elimizde bulunan biberlerin tümünün uç kısımlarından birer parça alarak turşu suyunun biberlerin içine girmesini engelleyelim. Bu şekilde su girse bile kendiliğinden çıkacaktır.

Şimdi havuçları da halka şeklinde doğrayarak karnabaharı parçalara ayıralım. Bu işlemden sonra da domatesleri ikiye ya da üçe bölerek bir kenara bırakın. Son olarak sebzeler içerisinden limonu da halka şekillerinde parçacıklara ayırarak sebzelerin hazırlığını sonlandırabilirsiniz. Bu işlem sonrasında turşu için temiz ve ağzı kapanabilir bir bidon gerekecektir. Bidonu ayarlayarak bir sonraki aşamaya geçin.

Şimdi turşu için hazırladığınız bidonun içerisine nohudun tümünü koyalım. Nohutları koyduktan sonra, daha önceden doğradığımız sebzelerin tümünü karışık olarak bidona ekleyin ve bu malzemelerin arasına sarımsakları serpiştirin. Son olarak da bidonun etrafına limon dilimlerini yerleştirerek işleminizi tamamlayın.

Şimdi sıra turşu suyunda. Öncelikle bir kap içerisine limon tuzunu ekleyin. Bunun üzerine ise normal tuzu, üzüm sirkesini ve suyumuzu da ekledikten sonra birkaç dakika boyunca tüm malzemeler eriyip karışana kadar karıştıralım. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı turşu bidonuna ekleyin ve turşuların üzerini kapatacak kadar doldurun. Şimdi bidonun ağzını sıkıca kapatın. Bu bidonunu hem güneş görmeyen bir yere hem de nem miktarının az olduğu yerlere koyarak serin ortamlarda muhafaza edin. Böylece karışık turşu yapılışını tamamlamış olduk. Bu turşu yapımında bidonun dolacağı kadar malzeme yerleştirebilirsiniz.
" } ] }