{ "title": "Kaya Koruğu Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/kaya-korugu-tursusu.jpg", "date": "20.01.2024 16:36:36", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Kaya Koruğu Turşusu; Kaya koruğu deniz börülcesi veya deniz fasulyesi ile özellikle de deniz fasulyesi ile fazla karıştırılıyor. İyot bakımından hepsi de zengin olduğu için tatları birbirlerine benzese de hepsinin değişik bir lezzeti bulunmaktadır. Kaya koruğunun lezzeti isminden de anlaşılacağı gibi biraz buruk. Turşusu da gibi salatası da yapılıyormuş fakat haşlayarak salata yapılması pek bilinmemektedir. Bulunduğu yer ve yararları ise diye soranlar için, özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında kayalıklarda oldukça fazla oluşuyor. Para ile satılanlarına rastlanmadığı için maalesef nereden alınabileceği pek bilinmemektedir. Fakat bazı büyük marketlerde turşu şeklinde satıldığı bilinmektedir. Yararına gelince guatr hastalığına iyi geldiği söyleniyor fakat kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Kaya Koruğu Turşusu Malzemeleri
Kaya Koruğu Turşusu Nasıl Yapılır?

Kaya kabuklarını ayıklayıp yıkanır. Ayıklandığı sırada yeşil yaprakları ve yapraklara yakın olan bölgedeki sapların taze bölümlerini alınmasına dikkat edilir. Suyu kaynatılır ve yarısının içerisine tuzu koyarak karıştırın. Kavanoza tuzlu su konulur, yıkanılan ve 4 parçaya bölünmüş olan limonu, kabuklarını soyup doğranan sarımsaklara konulur. Ayıklanan kaya koruklarını kavanozun içerisine bastırarak konulur ve kenara ayırmış olunan kaynar suyu kavanozun ağzına gelecek şekilde ilave edilir. 1-1,5 hafta kadar sararması için beklenilir. Sararan kaya koruklarından servis edilecek kadarı alınıp tuzlu gelirse suya tutulur. Sarımsak, zeytinyağı ve isteğe göre sirke ile servis yapılır.
" } ] }