{ "title": "Kelek Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Kelek-Tursusu-98.jpg", "date": "22.01.2024 01:25:20", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Kelek turşusu hem yapıldığı kelek türü hem iştah açıcı özelliği ile değişik bir tat olarak sevilerek tüketilen bir turşu türüdür. Ham kavuna kelek denildiğini hepimiz biliriz, kelek tek başına tüketildiğinde pek tat vermese de turşu olarak hazırlanıp tüketildiğinde başka bir tat ve lezzete sahip oluyor. Kelek aslında faydalı bir besindir, boşaltım sistemini çalıştırması özelliği ile kabızlık sorununa oldukça faydalıdır, iyi bir idrar söktürücüdür, böbrek taşlarının atılmasında oldukça faydalıdır, idrar yolu iltihaplarının giderilmesinde oldukça faydalıdır, aç karnına tüketilmesi durumunda sindirimi kolaylaştırır kabızlık sorununu giderir, çekirdekleri kaynatılarak suyu içilmesi halinde karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir, sinir sistemini sakinleştirici özelliği ile uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir, basur ve romatizmaya iyi gelir. Kelek ham hali ile tüketildiğinde bütün bu faydaları sağlayamasa da turşu olarak tüketildiğinde bütün bu faydaları sağlayacaktır. Kelek turşusu nedir, nasıl yapılır, lezzetli bir kelek turşusu yapmak için malzemeler nelerdir, şimdi buna bakalım.