{ "title": "Kelek Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Kelek-Tursusu-98.jpg", "date": "22.01.2024 01:25:20", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Kelek turşusu hem yapıldığı kelek türü hem iştah açıcı özelliği ile değişik bir tat olarak sevilerek tüketilen bir turşu türüdür. Ham kavuna kelek denildiğini hepimiz biliriz, kelek tek başına tüketildiğinde pek tat vermese de turşu olarak hazırlanıp tüketildiğinde başka bir tat ve lezzete sahip oluyor. Kelek aslında faydalı bir besindir, boşaltım sistemini çalıştırması özelliği ile kabızlık sorununa oldukça faydalıdır, iyi bir idrar söktürücüdür, böbrek taşlarının atılmasında oldukça faydalıdır, idrar yolu iltihaplarının giderilmesinde oldukça faydalıdır, aç karnına tüketilmesi durumunda sindirimi kolaylaştırır kabızlık sorununu giderir, çekirdekleri kaynatılarak suyu içilmesi halinde karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir, sinir sistemini sakinleştirici özelliği ile uykusuzluğu giderir, cildi güzelleştirir, basur ve romatizmaya iyi gelir. Kelek ham hali ile tüketildiğinde bütün bu faydaları sağlayamasa da turşu olarak tüketildiğinde bütün bu faydaları sağlayacaktır. Kelek turşusu nedir, nasıl yapılır, lezzetli bir kelek turşusu yapmak için malzemeler nelerdir, şimdi buna bakalım.

Kelek turşusu için gerekli malzemeler
Kelek turşusu nasıl yapılır?

Öncelikle kelekler bol suda iyice yıkanır sap kısımları bir bıçak yardımı ile temizlenir, iki baş sarımsak kabukları soyularak hazır hale getiririz, ölçü almak amacı ile turşu kuracağımız kabı beraber su ile doldurup bu suyu derince bir kaba boşaltırız, bu suyun içine çekilmiş kaya tuzunu ve yarım fincan sirkeyi boşaltırız, içinde tuzlar eriyene kadar karıştırırız, daha önce yıkayıp sap kısımlarını temizlediğimiz kelekleri birkaç yerinden bıçak darbesi ile delip turşu kuracağımız kabın içerisine koyarız, kelekleri kabın içerisine koyarken daha önce soyup hazırladığımız sarımsakları ve defne yaprağını keleklerin arasına koyarız, kelekleri bu şekilde kavanoza doldurduktan sonra, en üste değişik bir tat vermesi için yıkayıp hazırladığımız yarım demet maydanozu kavanozun en üst kısmına koyarız, bir kabın içerisinde erittiğimiz sirkeli tuzlu suyu, maydanozu da içine alacak şekilde ağzına kadar bu su ile doldururuz, bütün bu işlemleri yaptıktan sonra, kavanozun ağzını sıkıca kapatıp turşu kavanozunu güneş görmeyen serin bir yere koyarız 15 gün boyunca hiç açmadan bekletiriz. Kelek turşusu artık hazırdır.

Afiyet olsun.

" } ] }