{ "title": "Kırmızı Domates Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Kirmizi-Domates-Tursusu-22.JPG", "date": "23.01.2024 06:12:24", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmektedir. Turşuyu yaparken en önemli nokta olan yerli tabir edilen tamamen olgunlaşmış domatesler tercih edilmelidir. Serada yetiştirilen domateslerden özellikle kaçınılmalıdır; çünkü turşunun rengi sarımtırak olmaktadır. Biberleri temizlerken ve doğrarken ameliyat eldiveni takarak elin yanmasını önlersiniz. Domatesleri doğrarsanız daha az sulu turşunuz olur. Sirke yerine limon suyu da kullanabilirsiniz. Turşuyu kavanozlara doldurduktan sonra ekşimesi için ağızlarını birkaç gün açık bırakınız. Bu esnada açığa çıkan gazlar da kavanozda birikmemiş olur. Bu bekleme esnasında kavanozlardan turşu suyunun taşması normaldir. Bu nedenle kavanozları bir tepsi içerisinde bekletirseniz iyi olur. Biberlerin rengi değişmiş, domatesler yumuşamış ve ikisi de turşu formuna girmişse olmuş demektir. Turşular beklerken köpürebilir, Köpürme işlemi uzun sürerse bu ortamın çok sıcak olduğu anlamına gelir. Turşuları yine ağızları açık şekilde daha serin bir yere ya da buzdolabına alıp köpürmeleri tamamen geçene kadar beklettikten sonra kapaklarını.

Kapatabilirsiniz.

Kırmızı domates turşusu malzemeleri
Kırmızı domates turşusu nasıl yapılır?

Domatesleri ve biberleri güzelce yıkayınız. Sarımsakları soyup hazırlayınız. Domatesleri isterseniz doğrayın isterseniz robotta çekiniz. Hazırlanan malzemeleri robotta çekerek bir büyükçe leğene alınız. Malzemelerin üzerine iki su bardağı sirke, üç yemek kaşığı tuz, bir kaşık limon tuzunu ekleyip karıştırınız. Karışımı kavanozlara alıp ağızlarını birkaç gün kapatmadan bekletip, turşuya dönmeye başlayınca kapatıp serin bir yerde muhafaza ediniz.
" } ] }