{ "title": "Kornişon Salatalık Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Kornison-Salatalik-Tursusu-17.jpg", "date": "19.01.2024 07:25:24", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Kornişon Salatalık Turşusu: Salatalık turşusu bilinen salatalıkla yapılabilir. Salatalık turşusu için kornişon cinsini seçmekte çok fayda var. Kornişon turşuluk salatalık nedir. Kornişon salatalık, kabuğunun üzeri pürtük pürtük olan, bilhassa turşu yapımında çok kullanılan minik hıyar türüdür. Küçük salatalıktır, hıyarcık olarak da bilinir, kornişon küçüklüğü, çok lezzetli, kıtır kıtır yenilebilir ve tursu yapılırken diğer salatalıklar gibi çabuk yumuşamaması nedeni ile de tercih edilir. Dürüm satıcılarının tavuk ya da et dönerin yanında verdiği gibi, pizzalarda, salatalarda, pilav ve kuru fasulye ile de yenebilen bir lezzettir.

Salatalık turşusu malzemeleri
Kornişon salatalık turşusu: Kornişon salatalık turşusu tarifi. Bir buçuk litre içme suyuna ya da kaynatılmış soğutulmuş suya kaya tuzu, limon tuzu ve sirke eklenir tuz eriyinceye kadar karıştırılır. Sarımsakların kabukları soyulup hazırlanır. Salatalıklar bol suda yıkanır ve 2-3 yerinden temiz bir iğne ya da bıçağın ucuyla delinir. Cam bir kavanoza düzgün ve sıkı bir şekilde yerleştirilirken arasına soyulmuş sarımsaklar atılır. Kavanozu dolduracak biçimde salatalıkların üzerine tuzlu su konulur. Dere otu yıkanarak bütün olarak kavanozun ağzına koyulur. Turşu kavanozunun içine hava girmemeli yani hava ile temas etmemeli suyunun içinde kalmalıdır. Kavanozun ağzına konan dereotu gibi yeşillikler bu maksada da hizmet etse dahi turşu malzemelerinin üzerine ağırlık konulması bir eski adettir. Bunun dışında kapağı sıkıca kapatılır ve kavanozu ters çevirip 1-2 saat beklettikten sonra kavanoz düzeltilip yerine konur. Salatalıkların rengi sararıp tadı ekşiyince yani 2-3 hafta içinde kornişon salatalık turşusu hazırdır. Salatalık turşusu olgunlaşıncaya kadar oda sıcaklığında bekletilir. Yenecek hale geldikten sonra mutfakta yenmeye hazırdır.

" } ] }