{ "title": "Kornişon Turşu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Kornison-Tursu-62.jpg", "date": "23.01.2024 06:58:35", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Kornişon turşu, belki de yapımı en kolay olan turşu çeşitlerinden bir tanesidir. Eskiden yemek amacıyla kullandığımız tüm salatalık tipleri ile turşu yapılmakta iken daha sonraki yıllarda kornişon adı verilen salatalık cinsinin üretilmeye başlanılması ile kornişon turşusu daha favori bir hal aldı. Kornişon salatalığın fiyatı diğer salatalık fiyatlarından biraz daha farklıdır. Yani kornişon turşu yapımı daha maliyetlidir. Ama yine de bu turşu türünün yenilmesinden hiç kimse vazgeçemiyor. Diğer salatalıklar ile yapılan turşu daha yumuşak bir hale dönüşmekte iken kornişon turşu daha ince ve çekirdeksiz olduğu için kıtır kıtır kalmaktadır. Hatta bir de doğru usuller kullanılarak yapılırsa aylarca bozulmadan muhafaza edilmesi mümkündür. Her ne kadar bazı insanlar turşuyu hazır almayı tercih etseler de evde yapılan turşunun yerini hiçbir şeyin tutmayacağını unutmamak gerekir.

Turşu içerisindeki malzemelerin de etkisiyle bir süre sonra asit üretmeye başlar. Bu asit nedeniyle turşunun kurulduğu kabın sağlıklı koşullarda üretilmiş olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu nedenle turşu kurmak için özellikle plastik kaplardan kaçınmaya gayret edin. Plastik kaplar normal şartlarda da sağlıklı değilken içerisinde turşu bulunması halinde daha zararlı bir hal almaktadır. Sizlerle paylaşmak istediğim turşu tarifi annemin yıllardır yaptığı usule göre hazırlanmıştır. Eğer harfiyen uygulamaya özen gösterirseniz başarılı bir turşu yapımına imza atabilirsiniz. Bu arada ne kadar severseniz sevin turşu tüketiminde aşırıya gitmemeye gayret edin. Turşu suyu birçok derde deva ise de tuzlu olması ve mideye dokunması nedeniyle tüketimine bir sınırlama getirilmesi gerekmektedir.

Kornişon turşusu için gerekli malzemeler
Kornişon Turşu Nasıl Yapılır?

Kornişon turşunun yapımı çık kolaydır. Öncelikle kornişon salatalıkların uç kısımlarını meyve bıçağı ile kesin ve salatalıkları birkaç kere yıkayın. Daha sonra turşu yapmaya karar verdiğiniz cam kavanozun içerisine dizin. Bu arada kabın yarım kalmamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Yani kavanoz yaklaşık 3 parmak eninden daha fazla boş kalmasın. Kornişon doldurduğunuz kavanozun içerisine soyulmuş sarımsakları atın. Arzu ederseniz salatalıkları doldururken aralara da serpebilirsiniz. Gelelim.

Kornişon turşusunun suyu için yapılması gerenlere, bunun için yaklaşık bir litre suyu buzdolabında donma noktasına gelene kadar soğutun. Daha sonra içerisine üzüm sirkesi, tuz ve limon tuzunu ilave edilerek iyice karıştırın. Hazırladığının turşu suyunu kavanozun içerisine yavaşça boşaltın. Kavanozun en üstüne ise maydanoz, dereotu, tane karabiber, defne yaprağı ile limonu koyarak kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşu yapma işlemi tamamlanmıştır. Turşuyu gözle görünür bir yerde bir-2 gün bekletip taşmasını önlemeniz gerekir. Bunun için turşu kavanozunun altına bir şey koyarak bekletmenizi tavsiye ederim. Bir iki kez kapağını açıp asidini alın ve sararmaya başladığını gördüğünüzde serin ve karanlık bir yere kaldırın.

Kornişon turşunun güneş ve sıcak hava da bozulup eriyeceği ihtimalini ise asla unutmayın. Bu şekilde saklayacak uygun zemin bulursanız turşu bozulmadan aylarca çıtır çıtır kalabilir. Turşu sararıp uygun bir kere kaldırmadan evvel suyunun tuzuna bakmayı da ihmal etmeyin. Size göre az ise üzerine biraz daha tuz ekebilirsiniz. Bu arada eğer turşu acı olsun isterseniz en üst kısmına damak zevkinize uygun acılıkta biber de ekleyebilirsiniz.

Arzu ederseniz kornişon turşuyu karışık olarak da hazırlayabilirsiniz. Kornişon turşunun içerisine en çok yeşil biber ve taze fasulye gibi sebzeler yakışır. Eğer karışık yapmaya karar verirseniz sebzeleri cam şişeye de karışık dizmeniz gerekmektedir. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }