{ "title": "Közlenmiş Biber Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/kozlenmis-biber-tursusu.jpg", "date": "21.01.2024 17:04:57", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Közlenmiş biber turşusu, daha çok ülkemizde makinelerde üretilmektedir. Tabi ki bunun en büyük nedeni; közlenmiş biber turşusu içerisinde kullanılan biberi közleyebilmek için uygun bir ortamın olmayışıdır. Bu nedenle daha çok fabrikalar ve evleri önünde bahçesi olan insanlar bu turşu türünü yaparlar. Fabrikalarda yapılarak satışa sunulmuş olan közlenmiş biber turşusundaki lezzet farklılıklarından dolayı közlenmiş biber turşusunu evlerinizde yaparak çok daha büyük lezzetler alabilirsiniz. Sürekli olarak evinde közlenmiş biber turşusu yapan kişiler hazır olarak satılan közlenmiş biber turşusunu yemezler. Çünkü bu turşular arasında çok büyük lezzet farklılıkları bulunmaktadır. Sizlerde eğer evlerinizde uygun ortamlar bulunuyorsa bu mükemmel turşu türünü yaparak hem sofranıza çeşit katmak amacı ile hem de yemeklerinize lezzet katmak amacı ile közlenmiş biber turşusunu evlerinizde yapabilirsiniz. Közlenmiş biber turşusu yapılırken kişi oldukça uğraş verecektir. Çünkü bu turşunun yapılışı sırasında biber közleme işleminden turşunun yapılışı işlemine kadar baya bir uğraş gerekir. Sizde bu uğraşlara hazır olursanız gerekli olan malzemeleri temin ederek közlenmiş biber turşusunu ailenize yapabilirsiniz. Bu turşunun yapılışına geçmeden önce belirtmek isterim ki biber turşusu için bir ya da iki adet cam kavanoza ihtiyacınız olacaktır. Aksi durumlarda naylon kaplarda turşunun tutmaması gibi bir problem ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Közlenmiş Biber Turşusu Malzemeleri
Közlenmiş Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Adım 1: Öncelikle biberleri çok temiz bir şekilde yıkayın ve kurutun. Bu işlem sonrasında önceden yaktığınız ateşin köz olmasını bekleyin. Ateşin iyice kor olmasına dikkat edin ve ateş kor olduktan sonra biberlerin tümünü iyice pişene kadar közleyin. Bu işlemi birçok insan fırında yapar. Fakat fırında yapılan kırmızı biber turşusu, fabrikada yapılandan farklı olmaz. Bu nedenle köz ateşi kesinlikle önerilir.

Adım 2: Köz üzerinde her tarafı eşit olarak pişmiş olan biberleri ateşten alarak kabuklarını iyice soyun. Bu işlemde biberleri ikiye ya da dörde bölmeniz gerekecektir. Aslında bazı insanlar direk ikiye bölerek turşu yaparken, bazı insanlar da dörde bölerek daha küçük parçalar halinde közlenmiş biber turşusu yapmaktadır. Sizde kendi isteğinize bağlı olarak közlenmiş biberlerinizi dilimlere ayırabilirsiniz. Tavsiye edilen dörde bölmektir.

Adım 3: Şimdi farklı bir kap içerisinde turşunun içerisinde kullanılacak olan turşu suyunu hazırlamanız gerekecektir. Öncelikle orta büyüklükten bir kap alarak içerisine tuzu, sirkeyi ve yağı iyice karıştırın. Bu karışımın üzerine de tuz ile toz şekerin tümünü ekleyin. Tüm bu malzemeleri çok iyi bir şekilde tuz ve şeker eriyene kadar iyice karıştırın. Bu arada suyumuz hazırlanırken bir yandan da maydanozların yapraklarını ayıklayın ve sarımsakları soyarak her dişi dörde bölün. İsterseniz sarımsak miktarını azaltabilir ya da arttırabilirsiniz.

Adım 4: Şimdi de öncelikle cam kavanoz içerisine bir miktar sirke ile yaptığınız karışımdan koyun ve üzerine iki kat biber ekleyin. Daha sonra ise biberlerin üzerine bir miktar maydanoz serpiniz. Bu şekilde tüm biberler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayınız. En son ise biberlerin üzerinde sosu dökerek kapağı çok sıkı bir şekilde kapatın. Bu şekilde közlenmiş biber turşusu, en az bir hafta açılmamalıdır.

Afiyet olsun.
" } ] }