{ "title": "Lahana Havuç Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Lahana-Havuc-Tursusu-82.jpg", "date": "19.01.2024 17:00:34", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Lahana Havuç Turşusu, sirke veya sadece tuzlu suyla elde edilen karışım ile bir müddet bekleme aşamasıyla oluşturulan lahana ve havuç sebzeleri ile yapılan reaksiyon geçirmiş bir tür besindir. Burada önemli husus turşusu kurulacak olan sebzelerin taze olmasıdır. Kullanılacak olan lahananın geniş yapraklarından ziyade iç bölgesindeki sert şekildeki daha açık renkli olan yaprakları kullanılmalıdır. Havuç ise taze olmalı. Buruşuk ve yumuşak havuçlar tercih edilmemelidir.

Lahana havuç karışımlı turşunun lezzeti ile birçok yemek çeşidinin yanında tüketimi vazgeçilmezdir. Bu turşunun kendi içerisinde iki çeşit sebzeden yapılması sofrada ayrım yapanlar için havuç turşusu sevenleri ve lahana turşusunu zevkle yiyenler açısından bir tercih sunmaktadır. Hemen hemen her evin mutfağına lahana havuç turşusu köşk kurmuştur. Görselliği açısından da ilgi çeken bu turşunun kendi lezzetinin yanı sıra suyu da ayrıca tüketilebilir. Bu turşu yemekleri lezzet açısından hat safhaya ulaştıran lezzet arttırıcı unsurlardır. Geleneksel usullerle fermente edilen bu turşu bağırsaklar için faydalıdır. Turşunun uzun ömürlü olması içerisindeki tuz oranının daha fazla olmasına bağlıdır. Fakat aşırı tuz sağlığa zararlı olduğu için turşu içerisine az miktarda tuz kullanılması ve kısa sürede aylarca bekletilmeden tüketilmesi daha uygundur.

Lahana havuç turşusu için gerekli malzemeler
Lahana Havuç Turşusu Nasıl Yapılır?

Üzüm sirkesi, tuz, limon tuzu, su derince bir kap içerisine eklenerek karıştırılır ve bir köşede beklemeye alınır. Ardından.

Lahananın iç kısımları doğranarak yıkama işleminden geçirilir. Havuçlar yıkanıp soyularak ister uzun olarak ister halka şeklinde doğranır. Bu sebzeleri sığacağı bir cam kavanoz içerisine dip kısma kuru nohut konulur. Nohut turşu için mayalanma durumunu hızlandırır. Daha sonra sırasıyla lahana ve ardından turşu dizilerek devam edilir. Yerleştirme aşaması bittikten sonra hazırlanan sirkeli karışım yavaş yavaş eklenir. Kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak iki hafta süresince muhafaza altına alınır. Bekleme süresi dolan lahana havuç turşusu afiyetle sofraları süsler.

" } ] }