{ "title": "Mantar Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/mantar-tursusu.jpg", "date": "21.01.2024 22:51:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Mantar turşusu, mantarı sevenler tarafından oldukça sevilen bir turşudur. Yalnız mantar turşusu yaparken mantarları fazla haşlamamaya dikkat etmelisiniz. Yoksa turşunun içinde mantarlar erir. Turşuyu kanlıca mantarı ile hazırlayacağız. Buna kanlıca turşusu, melki ya da çıntar turşusu da denir. Lezzeti de oldukça güzel olduğu için, çoğu yörede bunu yaparlar. Sizlerde mutfağınızda mutlaka denemelisiniz. Turşunun yapımında sizlere 1 kg'lık turşu kavanozu yeterli gelecektir. Yalnız mantarları küçük boyda olanlardan tercih ederseniz daha iyi olur. Değişik turşuları sevenlere mantar turşusunu da yapmalarını tavsiye ederiz. Bunu çok yönlü olarak da kullanabilirsiniz. Elinizin altında mutlaka bulunmalı. Dilerseniz şimdi turşuyu yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Mantar turşusu için gerekli malzemeler
Mantar turşusu nasıl yapılır?

İlk önce mantarları güzelce yıkayın. Tencerenin içine yarıya kadar su doldurarak, içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Mantarları da içine atın. Ocakta su kaynadıktan sonra, sadece 3 dakika kadar mantarları kaynatın. Hemen kevgirle mantarları alarak, içinde soğuk su olan bir kabın içine tın. Burada mantarlar iyice soğumalıdır. İsterseniz buzlu su yapabilirsiniz.

Bu arada turşu kavanozunun dibine sarımsakları ayıklayarak atın. Sarımsağın birini ikiye bölerseniz, mantar turşusu daha aromalı olur. Mantarlar soğudu ise bunları elinizde hafifçe sıkarak kavanoza doldurun. Hepsini kavanozun içine koyduğunuzda, kavanoz dolmuş olacak. Şimdi kavanoza sirkeyi dökün. Kalan yeri suyla doldurun. Daha sonra sirkeli suyu bir kâsenin içine boşaltın. Bu şekilde yapmamızın nedeni, turşunun içini dolduracak miktarda turşu suyu elde etmek içindir. Yoksa tuzu, sirke gibi malzemeler kıvamında olmaz. Suyun içine toz şekeri, kaya tuzunu ve limon tuzunu koyarak karıştırın. Hepsi eridikten sonra, bunu mantarların üstüne yeniden dökün. En son olarak 6-7 dal maydanozu turşunun üstüne yerleştirin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak, güneş ışığı almayan yerde bir hafta kadar saklayın. Bu süreden sonra dilerseniz mantar turşusunu yiyebilirsiniz. Hemen tüketmeyecekseniz buzdolabı gibi serin yere saklamalısınız.

Afiyet olsun.
" } ] }