{ "title": "Muşmula Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/musmusla-tursusu.jpg", "date": "21.01.2024 22:32:39", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Muşmula turşusu, Muşmula halk arasında töngel diye adlandırılır. Muşmula turşusu Erzurum yöresine ait bir lezzettir. Birçok turşu çeşidi vardır. Turşuların her çeşidi nezle gribe iyi geliyor. Kış aylarında bol bol tüketmek gerekiyor. Bu turşuya meyve turşusu da denebilir. Sofralarda insanlara değişik bir lezzet sunuyor. Muşmula turşusunda C vitamini ve mineral bulunuyor ve çok faydalıdır. Çok sağlıklı ve lezzetli oluyor. Misafirlere ikram edeceğiniz çok farklı bir turşudur. Pilavların, yemeklerin yanında çok güzel gidiyor. Bağırsakları çalıştırıyor. Kan dolaşımını düzenliyor. Muşmula ülkemizde yaygın olarak Karadeniz Bölgesinde daha çok yetişiyor. Muşmulanın cinsleri bölgeye göre değişiyor. Bazı bölgelerde kırmızıya çalan renkte oluyor. Bazı kesimlerde yeşil renkte oluyor. Ama muşmulanın tatları her bölgede aynıdır. Muşmulanın kabuğu kılımsıdır ve kabuğunun içerisinde beyaz renkte elmanın içini andıran tabaka oluyor ve çekirdeği bulunuyor. Muşmula ağacı normal ağaçlara benzemez. Boyu iki üç metre uzayabiliyor. Muşmula ağacı sert iklimleri sever ve meyvesi de serttir. Muşmula meyvesi ortalama ceviz büyüklüğünde oluyor ve dışı biraz kıllıdır. İyice olgunlaştıktan sonra yenir. Muşmulanın çok güzel turşusu oluyor ve çok seviliyor.

Muşmula turşusunun malzemeleri
Muşmula turşusu nasıl yapılır?

Öncelikle muşmulaların üst kısımlarındaki tüyleri ve sapları bir bıçak yardımı ile iyice temizleyelim ve bol suyla yıkayalım. Yıkadıktan sonra süzülmesini bekleyelim. Muşmulalar süzüldükten sonra 5 kiloluk cam bir kavanoz içerisine koyalım. Sonra üzerine 1 kg toz şekeri ve biraz tuz ekleyelim ve kavanozun kapağını güzelce kapatalım. Bu şekilde ertesi güne kadar bekletelim. Bir gün sonra muşmulaların üzerini geçecek kadar su ilave edelim ve kavanozun ağzını sıkıca kapatalım. Bu şekilde 20 gün bekletelim. Bekledikten sonra muşmula turşumuz yenmeye hazır olmuştur.

Afiyet olsun.
" } ] }