{ "title": "Oktay Usta Lahana Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Oktay-Usta-Lahana-Tursusu-27.jpg", "date": "20.01.2024 18:34:34", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Oktay Usta lahana turşusu, dereotu ve taze melisa yaprağının olması ile farklı bir tat ve lezzet içermektedir. Turşu, ülkemizde oldukça fazla tüketilen bir yiyecektir. Yemeklerin yanına eşlik eden turşu ayrıca sağlık içinde oldukça faydalıdır. Turşu birçok sebze ve meyve kullanılarak hazırlanan çok fazla çeşide sahip olan bir besindir. Salatalık, lahana, biber gibi sebzeler ile yapılabileceği gibi elma ve armut gibi meyveler kullanılarak da yapılmaktadır. Turşunun sağlığımız açısından birçok faydası bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri ise; sindirim sistemimizi etkileyen rahatsızlıklardan bizi korumaktadır. Ayrıca kan dolaşımımızı düzenler ve damar açıcı özelliği bulunmaktadır. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir, idrar yolu enfeksiyonuna karşı çok iyi gelmektedir, diyabet hastaları için çok faydalıdır, turşu yapımında kullanılan malzemeler antioksidan bakımından oldukça zengindir.

Oktay Usta lahana turşusu için gerekli malzemeler
Turşu suyu için
Oktay Usta lahana turşusu nasıl yapılır?

İlk önce 5 kilogramlık bir cam kavanozu hazırlamalısınız. Daha sonra 5 litrelik suyu güzelce kaynatın ve kaynadıktan sonra ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra içerisine çok dolu olmayacak şekilde bir avuç dolusu kaya tuzu ekleyin. Daha sonra bir su bardağı üzüm sirkesi ve bir su bardağı elma sirkesini ekleyerek güzelce karıştırın. Böylece turşu suyu hazır olmuş olacak. Şimdi Oktay Usta lahana turşusunu hazırlamaya başlayalım.

5 kilogramlık cam kavanozun dibine iri iri yıkanmış ve doğranmış kereviz saplarından yerleştirin. Üzerine biraz sarımsak ilave edin. Diğer taraftan lahanaları bol suda yıkadıktan sonra iri iri doğrayın. Kavanoza iri doğradığımız lahanalardan biraz koyun. Üzerine biraz kırmızı biber ilave edin. Havuçları da yıkayarak parmak uzunluğunda doğrayarak lahanaların üzerine ilave edin. Tüm malzemelerin üzerine bir tutam dereotu, taze melisa yaprağı ekleyin. Tane karabiberi serpiştirin. Bu şekilde kat kat tüm malzemeleri kavanoz dolacak şekilde yerleştirin. En son olarak üzerine maydanoz ve dereotu yaprakları ve kereviz saplarını da yerleştirin.

Daha sonra kavanozun üstü kapanacak şekilde diğer tarafta hazırladığımız turşu suyunu kavanoza doldurun ve kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Turşu kurarken turşunuza farklı aromalarda ekleyebilirsiniz. Örneğin hardal tohumu ve kişniş tohumu da ekleyebilirsiniz. Bu malzemeler turşularınıza çok değişik tat ve aromalar katacaktır. Bu tatları aktarlardan alarak deneyebilirsiniz. Hazırladığımız turşuyu serin, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza ediyoruz. Yaptığımız lahana turşusu yaklaşık 15 veya 20 gün içinde hazır hale gelecektir. Yemeklerin yanında sofralarınızda servis yapabilirsiniz. Tüm aileniz ile ve sevdiklerinizle Oktay Usta lahana turşusunuafiyetle yiyebilirsiniz.

" } ] }