Patlıcan turşusu, turşu ülkemizde oldukça fazla tüketilen bir garnitür türüdür. Yemeklerin yanına eşlik eden turşu ayrıca sağlık için de çok faydalıdır. Turşu birçok meyve ve sebze kullanılarak hazırlanan çok fazla çeşide sahip olan bir besin maddesidir. Salatalık, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler ile yapılabileceği gibi, elma, armut gibi meyveler kullanılarak da yapılmaktadır. Özellikle patlıcanı yemek olarak tüketmeyi sevmeyen kişiler için patlıcan turşusu mükemmel bir alternatiftir. Bu sayede patlıcanın da faydalarından yararlanmak mümkün olur. Sebze ağırlıklı bir besin maddesi olduğundan dolayı içerisinde yağ bulunmaz. Bu nedenle de kalorisi oldukça düşüktür. Turşu hazırlandığı sebze ya da meyveye göre sağlık adına hizmet edebilir. Patlıcan turşusu tarifine geçmeden önce turşunun faydalarına göz atalım. Turşunun genel faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
Turşu sindirim sistemi ile alakalı olarak gelişen hastalıklara karşı iyi gelir.
Turşu yapımında kullanılan malzemeler antioksidan bakımından oldukça zengindir. Antioksidan etkisi ile vücudu kansere karşı korur.
Magnezyum, demir, kalsiyum, çinko gibi mineraller bakımından oldukça zengindir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır.
Tansiyonu düşürmek için tüketilebilir. Hipertansiyonu olan kişiler turşu tüketerek tansiyonu dengeleyebilir.
Diyabet hastaları için faydalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonuna karşı iyi gelir.
Kan dolaşımını düzenleyici ve damar açıcı özelliği bulunmaktadır.
İleri yaşlarda çoğu kişinin maruz kaldığı ve bunama olarak tanımlanan Alzheimer hastalığına karşı faydalı olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Patlıcan Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
2 kilo patlıcan
Harcı için
Yarım kilo yeşil biber
Yarım kilo havuç
5 baş sarımsak
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı tuz
Üzeri için
1 şişe üzüm sirkesi
Şişenin üzerini geçmeyecek şekilde tuzlu su
1 demet maydanoz
Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır?
Büyük bir tencereye su doldurularak ocağa alınıp, kaynatılır. Patlıcanlar bol su ile yıkandıktan sonra kabukları soyulmadan kaynar suyun içine atılır. Suyun içinde ters düz edilerek 5 dakika haşlanıp sudan çıkarılır ve süzgece alınarak soğumaya bırakılır. Ardından havuçların kabukları kazınarak aynı kaynayan suya atılıp, 2-3 dakika haşlanarak süzgece alınır.
İç harcı için, sarımsakların kabukları soyularak ezilir. Yeşil biberler yıkandıktan sonra ufak ufak doğranır. Maydanoz yıkanarak iri iri doğranır. Haşlanan havuçlar küp-küp doğranır. Doğranan tüm malzeme uygun bir kabın içinde harmanlanır. Üzerine tuz ve limon tuzu eklenip karıştırılır. Haşlanan ve soğuyan patlıcanlar karnı yarık şeklinde açılır. İçine hazırlanan iç harçtan doldurulup, iç harcın çıkmaması için ip ile bağlanır. 5 kiloluk cam kavanozun içine hazır hale gelen patlıcanlar sıralanır. Üzerine üzüm sirkesi ve tuzlu su eklenir. 5 kiloluk bir kavanoz için 1 litre su ve 3 çorba kaşığı tuz yeterli olur. Kavanozun üzerine son olarak 1 demet maydanoz direkt sapları ile kavanozun ağzını kapatacak şekilde yerleştirilir. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak, kavanoz ters çevrilir. Bir süre ters olarak bekletildikten sonra karanlık ve serin bir yerde saklanır. Patlıcan turşusu yaklaşık 2 hafta içinde tüketime hazır olur.