{ "title": "Pazı Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Pazi-Tursusu-58.jpg", "date": "19.01.2024 05:35:55", "author": "burhan yumruk", "article": [ { "article": "Pazı turşusu, lafını duyunca bazının turşusu da mı yapılıyor dediğinizi duyar gibi oluyorum. Evet özellikle bazı yörelerde pazı turşusunun yapımı çok yaygındır. Aslında pazı turşusu pazının sarılan yeşil yapraklarından değil de o sert saplarından yapılmaktadır. Eğer evinizde sık sık pazı yaprağı ile sarma ya da başka yemekler yapmayı ve yemeyi seviyorsanız kullandığınız pazının da saplarını atmayarak bu şekilde turşu yapımında değerlendirebilirsiniz. Pazı turşusunu ilk defa yapacaksanız ya da diğer turşulara göre daha çabuk eriyebileceğinden miktar olarak az yapmanızı tavsiye ederim. Şayet damak zevkinize hitap ederse evdeki pazı saplarını değerlendirmek yerine sadece turşu yapmak için pazı alıp tekrar deneyebilirsiniz.

Pazı turşusu için gerekli malzemeler
Pazı turşusu nasıl yapılır?

Pazı turşusunun yapımı oldukça basittir. Fakat diğer sebzelerle yapılan turşular ile kıyaslandığında pazı turşusunu yaparken bazı saplarının haşlanması gerektiğinden bu aşama biraz titizlik istemektedir. Eğer pazı saplarını olması gerekenden fazla haşlarsanız pazı turşunuz erime riski ile karşı karşıya kalabilir. Pazı sapları gerektiğinden daha az haşlanması da pazıların kara bir renge dönüşmesine neden olur. Bu yüzden aşağıdaki tarife sadık kalmaya özen gösterin.

Pazı turşusunun yapımı için pazı saplarını temizleyip yıkayın. Derin bir kabın içine bol miktarda su doldurup kaynatın. Kaynayan suyun içerisine pazı sapını atın ve ortalama olarak 5 dakika pişmesini sağlayın. Pazı sapları erimeden hemen suyun içerisinden alın. Daha sonra pazı saplarını içerisinde soğuk su bulunan bir kaba alarak iyice soğuyana kadar bekletin. Pazı turşusunun suyu için ise buzlukta soğutulmuş soğuk suyun içine üzüm sirkesi, tuz ve limon tuzunu ekleyip eritin. Son olarak kaynatılarak soğutulmuş pazılar cam bir kavanoza, arada bir sarımsak da ekerek yerleştirin. Üzerine ise hazırlanan soğuk su karışımını boşaltın. En son olarak da kavanozun içine maydanoz dereotu, çekilmemiş karabiber ve defne yaprağını koyarak kavanozun ağzını iyice kapatın.

Arzu ederseniz ilave olarak başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Fakat pazı turşusu diğer turşulara göre biraz daha farklı olduğundan sade olarak yapılmasını tavsiye ederim. Hazırlanan pazı turşusunu serin ve karanlık bir yerde saklayarak birkaç ay içerisinde tüketmeye gayret edin.
" } ] }