{ "title": "Peynirli Biber Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Peynirli-Biber-Tursusu-88.jpg", "date": "19.01.2024 18:57:09", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Peynirli biber turşusu gerek görselliği ile gerekse tadı ile ayrı bir yere sahiptir. Peynirli biber turşusu farklı ülkelerde farklı isimler ile anılan kahvaltıda, yemeklerin yanında ya da meze olarak severek tüketebileceğiniz bir lezzettir. Kosova, Arnavutluk ya da Yugoslavya'da içinde bulunan lor peynirinden dolayı Ciza adı ile anılırken, Boşnaklar aynı turşuyu kaymak kullanarak yaparlar ve adı Soka olarak anılır. Dikkat etmeniz gereken püf noktası ise kapağın altına koyacağınız tülbenti peynirli biber turşusundan her alışınız sonrası yıkayıp tekrar koymanızdır ki böylece turşunuz uzun süre dayanır.

Peynirli Biber Turşusu için malzemeler
Peynirli Biber Turşusu nasıl yapılır?

Bir gece önceden lor, süt, tuz, pul biber ve reyhanı iyice karıştıralım ve buzdolabına koyarak bir gece üstü kapalı bir şekilde dinlendirelim. Ertesi gün biberleri yıkayıp içindeki çekirdekleri ve çekirdek yataklarını iyice temizleyelim. Biberleri yıkayıp temizledikten sonra iyice kurulayalım (Burası çok önemli ters çevirip suyunu iyice süzdükten sonra kâğıt havlu ile iyice kurulamak gerekiyor ki turşumuz daha uzun süre dayansın). Kuruyan biberlerimizi bir gece önceden hazırladığımız lorlu karışım ile sıkıca dolduralım ancak fazla taşırmamaya dikkat edelim. Sıkıca doldurduğumuz biberleri cam kavanozlara diklemesine dizelim. Burada görsel açıdan güzel görünmesi için bir sıra yeşil bir sıra kırmızı biber koyarsanız daha hoş bir görüntü elde edersiniz.

Kavanozlar dolduktan sonra biberlerin üzerini kapatacak kadar zeytinyağı koyalım. Kavanozun kapağını kapatmadan önce tülbent koyup sıkıca kapağı kapatalım. Kavanozlarınızı mutfağınızın serin bir yerinde ya da buzdolabında saklayabilirsiniz. Biberler (Yeşil olanlar) sarmışsa turşunuz olmuş demektir. Biberleri tüm doldurabileceğiniz gibi dilim dilim kesipte doldurabilirsiniz. Servis ederken üzerine turşuda kullandığınız zeytinyağından bir miktar koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }