Sade patlıcan turşusu; ülkemizde çok fazla tüketilen bir garnitür türüdür. Yemeklerin yanına eşlik eden turşu ayrıca sağlık içinde oldukça faydası bulunmaktadır. Turşu, birçok meyve ve sebze kullanılarak hazırlanan çok fazla çeşit ile yapılan bir yiyecektir. Salatalık, biber, domates, havuç ve patlıcan ile yapılacağı gibi, elma, armut gibi meyveler kullanılarak da yapılmaktadır. Özellikle patlıcanı yemek olarak tüketmeyi sevmeyen kişiler için patlıcan turşusu çok iyi bir alternatiftir. Bu sebeple patlıcanında yararlarından faydalanmak mümkündür. Patlıcanın içerisinde yağ olmadığı için, kalorisi oldukça düşük bir sebzedir. Turşu hazırlandığı sebze ya da meyveye göre sağlık için mükemmel alternatifler olabilir.
Turşunun faydaları nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
İdrar yolu enfeksiyonuna karşı iyi gelmektedir.
Kalsiyum, çinko, demir ve magnezyum gibi mineraller bakımından oldukça zengindir.
Kan dolaşımını düzenleyici ve damar açıcı etkisi bulunmaktadır.
Turşu, sindirim sistemi ile alakalı rahatsızlıkları giderici özelliği bulunmaktadır.
Diyabet hastaları için oldukça faydalı bir besindir.
Sade patlıcan turşusu tarifi için gerekli malzemeler
2 kilo küçük patlıcan
3 yemek kaşığı iri tuz
3 baş sarımsak
Yarım litre sirke
Birkaç tane acı biber
Sade patlıcan turşusu tarifi nasıl yapılır?
İlk önce patlıcanları haşlayacağımız bir tencere içerisine su koyarak kaynatın. Daha sonra küçük patlıcanları güzelce yıkayıp tepelerini kesin ve kaynayan suyun içerisine patlıcanları koyarak haşlayın. Diğer taraftan sarımsakları soyup ince ince doğrayın ve tuzla karıştırın. Tencere içerisinde bulunan patlıcanları arada bir kontrol edin. Yumuşayan patlıcanları çıkarıp karnıyarık şeklinde boyuna kesin. Aralarına tuzlu sarımsak karışımından azar azar içlerine doldurun. Daha sonra bu sarımsaklı patlıcanları bir tepsiye dizin ve başka bir fırın tepsisi ile üstünü kapatın. Kapattığınız fırın tepsisi üzerine de bir ağırlık koyun. Yaklaşık iki saat kadar dinlenip acı ve siyah suyu çıktıktan sonra patlıcanları cam kavanozlara yerleştirin. Üzerine kavanozun yarısına kadar sirke ve onun üzerine de su doldurun acı biberleri de üzerine koyup kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Karanlık, kuru ve serin bir yerde üç hafta bekletin. Üç hafta sonra sade patlıcan turşusunu tüm sevdiklerinizle ve aileniz ile afiyetle yiyebilirsiniz.