{ "title": "Salatalık Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/salatalik-tursusu.jpg", "date": "23.01.2024 06:18:45", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "
Yurdumuzun her yöresinde yapılan ve özellikle kış aylarında oldukça fazla tüketilen, diğer turşulara göre daha çok tercih edilen ve salatalık ile yapılan turşu türüdür. Salatalık turşusunda lezzet açısından ilk tercih küçük salatalıkların seçilmesidir ve bu nedenle kornişon adı verilen turşuluk salatalıklar kullanılır. Salatalık turşusu sade yapılabildiği gibi içine nohut, yeşil fasulye, lahana, havuç gibi malzemelerde eklenerek karışık bir turşu da hazırlanabilir. Genel yapımı ile salatalık turşusu şu şekilde hazırlanmaktadır.

Salatalık Turşusu Malzemeleri
Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle kornişon salatalıkların sapı kesilir ve üzerine bıçak veya iğne ile birkaç delik açılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve hazır hale getirilir. Salatalıklar bidon içerisine yerleştirilir ve yarıya gelince üzerine biraz nane, birkaç dal maydanoz, biraz nohut ve yuvarlak şekilde dilimlere ayrılmış limon eklenir ve kalan salatalıklar da bidona doldurularak kalan malzeme üst kısma eklenir. Suyu için tuz, sirke ve su karıştırılarak hazırlanmış olan turşu üzerine eklenir ve bidonun kapağı sıkıca kapatılır. Turşu güneş almayan yerde üç dört hafta bekletilir ve bu süre sonunda yemeye hazır hale gelir.

Salatalık Turşusunun Faydaları Nelerdir?
Bunların yanı sıra fazla salatalık veya diğer turşulardan aşırı tüketme vücutta aşırı susuzluğa ve görme hastalığı gibi olumsuzluklara neden olabilir. Bu nedenle her şeyin fazlasının zarar olduğu ve yeteri kadar tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Salatalık turşusu 100 gram göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 7 veya 11 kaloridir. Bu nedenle diyet yapanlar için iyi bir tercihtir ancak içerisinde bulunan tuz nedeniyle fazla tüketmemeye özen gösterilmelidir.

Salatalık Turşusu Püf Noktaları
  • Turşu yapılacak olan salatalıklar sert, taze ve diri olmalıdır.
  • Turşu için seçilen tuz iri taneli kaya kuzu olmalıdır.
  • Salatalıklara iğne ile delikler açılmalıdır bu sayede salatalıklar sirke ve diğer malzemeleri içine alır ve daha lezzetli bir hale gelir.
  • Turşu yapılırken cam kavanoz tercih edilmelidir.
  • Salatalık turşusu yapılırken fermantasyonun hızlanması için içerisine biraz nohut eklenir. Nohut turşunun oluşumunu hızlandırır ve lezzet arttırır.
  • Turşuda kullanılan su hazır su veya kaynatılıp soğutulmuş içme suyu olmalıdır.
  • Beş litre suya yarım lire elma veya üzüm sirkesi kullanılmadır.
  • Tuzun fazla olması lezzetli turşu olmasını önler az olması ise bakteri çoğalmasına neden olarak turşunun yumuşamasına neden olur. Bu nedenle turşu için tuz miktarı iyi ayarlanmalıdır.
  • Beş litre su için bir veya bir buçuk baş sarımsak yeterlidir.
" } ] }