Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkları arasında turşu vazgeçilmezdir. Sarımsak neredeyse tüm turşu çeşitlerinde kullanılan bir besin maddesi olup, tek başına olarak da turşusu kurulmaktadır. Sarımsak bilindik en doğal antibiyotiklerdendir. Yemeklere, şarküteri ürünlere ve turşulara lezzet veren sarımsak, besin değeri açısından da oldukça kıymetli bir besin maddesidir. Sarımsağı tek başına tüketmekten kokusu nedeniyle çoğu kişi kaçınır. Ayrıca sarımsak sevmeyenlerin sayısı da oldukça fazladır. Sarımsak normal şekilde yemeklere ilave edildiğinde tüketmekten hoşlanmayan kişiler sarımsak turşusunu tercih edebilir. Turşu şeklinde hazırlanan sarımsağın lezzetine doyum olmaz. Sarımsak turşusu tarifine geçmeden önce sarımsağın faydalarına kısaca değinelim;
Sarımsak bağışıklık sistemini kuvvetlendiren çok özel bir bitkidir. Vücudu mikroplara karşı korur.
Kanda oluşan kolesterolün düzenlenmesini sağlar.
Yüksek tansiyona karşı iyi gelir.
Diyabet hastalığına karşı faydalıdır.
Vücudu kanser başta olmak üzere daha birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır.
Cilt sağlığı için faydalıdır. Ciltte oluşan yaraların iyileşme sürecini kısaltır.
Vücudu toksinlerden arındırır.
Cinsel fonksiyon arttırıcı etkisi vardır.
Mide gazına karşı iyi gelir.
Bağırsak sağlığını korur.
Saç sağlığı için kullanılabilir.
İştah açıcı etkisi ile kilo vermeye yardımcı olabilir.
Hazmı kolaylaştırıcı etkisi bulunmaktadır.
Beden sağlığını korur. Halsizlik gibi şikâyetlere karşı iyi gelir.
Sarımsak çay şeklinde hazırlanarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.
Sarımsak Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
1 kilo sarımsak
1 su bardağı üzüm sirkesi
3 yemek kaşığı kaya tuzu
3 su bardağı su
4 tane kereviz sapı
6 dal maydanoz
Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır?
Sarımsakları çukur bir kabın içine alarak üzerine su ekleyin. Suda bekletilen sarımsağın kabuğunu soymak oldukça kolay olur. Yeteri kadar suda yumuşayan sarımsakların kabuklarını soyarak temizleyin. Temizlenen sarımsaklar uygun bir cam kavanozun içine alın. Sarımsakların üzerine kereviz yapraklarını ekleyin. 3 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve kaya tuzunu çukur bir kabın içinde karıştırın. Hazırladığınız karışımı kavanoza dökün. Ağız kısmına maydanozu ekleyerek kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Kavanozu birkaç kez ters çevirerek sallayın ve serin bir ortamda 3 hafta kadar bekletin. Sarımsak turşusu 3 hafta sonunda tüketilmeye başlanabilir.