{ "title": "Sirkeli Acı Biber Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Sirkeli-Aci-Biber-Tursusu-11.jpg", "date": "19.01.2024 22:50:11", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Sirkeli Acı Biber Turşusu, temin edilen istenilen türdeki acı biberlerin belirli işlemlerlesirkeli ve tuz karışımlı suda bekletilip uzun bir süre muhafaza altında bırakılmasıyla farklı bir tat haline getirilmesi durumudur. Saklama yapılan kapları plastik, cam kavanoz ve teneke gibi korunaklı maddelerdir.

Acı biberlerin birçok çeşidi vardır. Kırmızı, yeşil, sarı biberler her türlü boyut ve ebatlarda mevcuttur. İstenilen acı biber tercih edilerek turşu kurma işlemi yapılabilir.

Sirkeli Acı Biber Turşusu, geleneksel olarak geçmiş zamanlardan bu yana süregelmiştir. Türkiye'nin bazı yöreleri turşu yapımıyla ünlenmiştir. Örneğin; Ankara Çubuk Turşusu dillere destan olmuştur. Hatta bunun üzerine festival bile düzenlemektedirler.

Sirkeli acı biber turşusu için gerekli malzemeler
Turşu kurulumunun yapıldığı kap içerisine acı biberlerle birlikte aroma sağlanması için maydanoz, defne yaprağı, limon, dere otu, sarımsak gibi besin gıdaları eklenebilir. Büyük hacimli kavanozların kullanılması ve kavanozların sonuna kadar aşırı sirkeli suyun eklenmemesi turşuların bekletilme aşamasında reaksiyon geçirmesiyle taşma oluşumunun sakıncalarını engeller.

Sirkeli acı biber turşusu nasıl yapılır?

Acı biberler yıkanıp ayıklanır. İstenirse saplarıyla birlikte veya saplarından ayıklanıp doğranarak işlem yapılabilir. Biberler acı olduğu için bunun etkisi ellerde devam edeceği için ellerin göz kısmına değmemesine dikkat edilmelidir. Ardından derin bir kap içerisine tuz, kabuklarından ayıklanmış bütün diş olarak hazırlanan sarımsak taneleri, üzüm sirkesi, limon tuzu ve su eklenerek karıştırılır. 5 litrelik bir cam kavanoza en alt kısmına nohutlar konulur. Buradaki amaç nohutlar ile mayalanma oluşumunun sağlanmasıdır. Temizlenmiş acı biberler sıkı bir şekilde dizilir. Aralara maydanoz eklenir. Bu işlem tamamlandıktan sonra yapılan sirkeli karışım acı biberlerin üzerine dökülür. Kavanoz kapağı sıkı bir şekilde kapatılarak yaklaşık 2 hafta boyunca bekletilir. Bu süre sonunda bu leziz sirkeli acı biber turşusu sofralarınızı süsleyerek ana yemeklerinizin yanında tadına doyum olmayacak bir şekilde afiyetle yenilir.
" } ] }