{ "title": "Sirkeli Yağlı Biber Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Sirkeli-Yagli-Biber-Tursusu-75.jpg", "date": "21.01.2024 13:20:04", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Sirkeli yağlı biber turşusu; turşular Rumeli ve Trakya mutfağının ve sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Çoğunlukla sirke yardımı ile yapılan turşular oldukça yaygındır. Sirkeye ilave olarak, tuz, sıvı yağ ve şeker bir arada kullanılarak yöreye özgü bir turşu yapımı sağlanmıştır. Eski insanlar kullanılacak biberin tazeliğini anlamak için, ortasından kırdığınızda biberin çatırdayacağını söylerlerdi. Günümüzde cam kavanozlar kullanılsa da eski zamanlarda 2-3 litrelik turşu bidonlarında turşular yapılırdı. Turşu yapılmasının ardından mutfakta ayak altında ve gözüken bir yerde turşu bidonu yan yatırılırdı. Evdeki herkes bu turşu bidonuna tekme atıp vururdu. Edirne mutfağında insanlar arasında bu turşuya hazırlanışından dolayı tekmelenmesi nedeniyle tekme tokat turşusu adı verilmektedir. Şimdi sirkeli yağlı biber turşusu tarifi için gerekli malzemelere bir göz atalım;

Sirkeli yağlı biber turşusu için gerekli malzemeler
Sirkeli yağlı biber turşusu nasıl yapılır?

İlk önce sivri biberler güzelce yıkanır ve kurulanır. Daha sonra turşu kurulacak kavanozlara güzelce yerleştirilir. Yamuk sivri biberler el ile hafif bastırılarak kavanozlara yerleştirilir. Aralarına iri diş sarımsaklar ve kalın sapları ayrılmış iri doğranmış maydanoz yapraklarında konulur. Bir litrelik kavanoza Ayçiçek yağı ve sirke, tuz ve toz şeker konulup ağzı sıkı bir şekilde kapatılır. Kavanozları bekleteceğiniz yerde yan bir şekilde yatırılır. Bu zaman içerisinde kavanozların kapakları hiçbir şekilde açılmamalıdır. Her gün düzenli bir şekilde kontrolü yapılan kavanozlar, gün içerisinde birkaç kez yağ ve sirkenin malzemenin her yanına eşit miktarda dağılmasını sağlayın. Bu uygulama 10-12 gün boyunca devam ettirilir. Bu zaman sonunda serin ve kuru bir yerde tutulan turşular, yemeğe hazır bir hale gelecektir.

Afiyet olsun.

" } ] }