{ "title": "Soka Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Soka-Tursusu-14.jpg", "date": "20.01.2024 15:13:45", "author": "hasan günü", "article": [ { "article": "
Soka turşusu aslında bir Boşnak turşusudur. Bu turşuda kullanılan biberler Boşnak biberidir. Farklı yöreler bu sütlü ve kaymaklı turşuyu kendi yörelerindeki biberleri kullanarak da yapmaktadır. Ancak Boşnak biberi ile yapılan turşunun adı 'Soka'dır. Soka Turşusu her öğünde tüketilebilir. Sabah kahvaltısında, yemeğin yanında salata niyetine, öğlen çay ile çorbanın yanına tüketilebilen bir turşudur.

Soka Turşusu İçin Gerekli Olan Malzemelerimiz
Soka Turşusu Nasıl Yapılır?

Biberleri bölünmeden soka yapılabildiği gibi biberleri 4'e bölerek yapanlar da vardır. Koyacağınız kap bütün koymaya uygun değilse keserek de yapabilirsiniz. Öncelikle soka biberlerimizi sap kısmından dolma yapacakmış gibi keserek biberin içindeki çekirdeklerini çıkartıyoruz. İçlerindeki beyaz çıkıntıları kazıdıktan sonra biberleri güzelce yıkıyoruz. Daha sonra biberlerin iç kısımlarına (Her birine) yaklaşık 1 çay kaşığı miktarında tuzla dolduruyoruz. Tuzu biberin içine güzelce yayıyoruz. Biberlerin hepsini bir tepsiye koyuyoruz ve üzerlerini bez gibi bir şey ile örtüyoruz. En az 14-15 saat tuzlu şekilde kalması gerekiyor. 14-15 saat sonra örtüyü kaldırıyoruz ve bir bakıyoruz biberlerimizin içi su dolmuş. İçindeki suyu boşaltıyoruz ancak tekrar yıkamıyoruz. Biberlerimiz hazır şimdi turşumuzun sosuna geçebiliriz.

Sos için, özellikle keçi veya koyun sütü kullanımı tat açısından iyi olacaktır. İstenirse inek sütü ile de yapılabilir. Peynir, kaymak ve süt geniş bir kaba bırakılır ve karıştırıcı yardımıyla güzelce karıştırılır. Şimdi sıra geldi tuz meselesine. Tuzun miktarı tamamen size bağlıdır. Yaptığımız karışıma tuz eklemeden önce karışımı tatmanız da fayda vardır. Ayrıca bibere koyduğumuz tuzu da hesaba katmamız gerekmektedir. Turşumuzun tuzunu da ekledikten sonra son bir kez daha karıştırıyoruz ve turşumuzun sosu tamamlandıktan sonra biberlerin içini hazırladığımız sos ile dolduruyoruz. Kavanozlarımıza içi sos dolu biberlerimizi koyarak kavanozları da sos ile dolduruyoruz. Kapaklarını sıkıca kapattığınızdan emin olunuz. Turşumuzu 20-25 gün kadar serin bir yerde bekletmek turşunun kıvamını alarak demlenmesi için iyi olacaktır. Varsa balkon gibi serin bir alan, yoksa da buzdolabında bekletebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }