{ "title": "Sütlü Biber Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Sutlu-Biber-Tursusu-75.jpg", "date": "20.01.2024 05:02:03", "author": "Nilgün Öztürk", "article": [ { "article": "
Sütlü Biber Turşusu, Kırıkkale yöresine ait bir turşu çeşididir. Sütlü biber turşusu, Türkiye'de genel olarak kışlık turşu olarak tüketilmekte. Alışagelmiş turşuların dışında farklı bir lezzettir. Bazı yörelerde özellikle Rumeli yöresinde sütlü biber turşusu meze olarak tüketilmekte. Nüfus mübadelesi esnasında Trakya'ya yurt ettirilen göçmenler tarafında Trakya mutfağına taşınmış bir lezzettir. Sütlü biber turşusu günümüze kadar tarifi aktarılmıştır. Türkiye'de süt ürünlerinin kalitesinin devamlılığı ve mandıracılığın ilerlemesi Trakya yöresinde yıllarca sütlü biber turşusunun yıllarca yapımını devam ettirmiş ve günümüze kadar devam etmiştir ve bu lezzeti kış aylarında tüketmeye devam edilecek.

Sütlü Biber Turşusu Malzemeleri
Sütlü Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Turşu yapımına ilk olarak sütü iyice kaynatarak başlayalım. Kaynamış olan süttün içine peynirin tuz oranın göz alarak tuz ekleyin ve 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra süttü ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Sıra geldi turşunun biberini hazırlamaya. Biberleri iyice yıkayın daha sonra 3-4 cm uzunluklarda biberleri doğrayın. Hazırlayıp doğramış olduğumuz biberleri 1 litrelik kavanozların yarısına gelecek kadar doldurun. Biber ile doldurmuş olduğumuz kavanozların üzerine 1 cm geçecek kadar sert beyaz peynir ilave edilir. Sütlü biber turşusunda dikkat edilmesi gereken süttün ılık olmasıdır. Biber turşunu ekleyeceğimiz süt, yoğurt mayalama kıvamındaki olması yeterli olacaktır. Hazırlamış olduğumuz süttü biberlerin üzerinde gezdirin. Kavanozu ağzına kadar süt ile doldurduktan sonra kavanozun ağzını sıkı sıkı kapattın. Düz bir zemin üzerine iki kat olacak şekilde sofra bezi seri ve kavanozları ters çevirip sıra dizin ve üzerine üç kat daha bez kapatarak yoğurt mayalar gibi mayalanmaya bırakır. Sütlü biber turşusu 2 gün kadar mayalanmaya bırakılır ama ara ara kavanozları kapaklarını kontrol edin. Sütlü biber turşusu yoğurt gibi katı olduktan sonra kavanozları buzdolabına alınır. Sütlü biber turşusu 10 gün buzdolabında beklettikten sonra sütlü biber turşunu tüketmeye başlayabilirsiniz. Sütlü biber turşusu 10 günde fazla buzdolabında bekletilirse tadı ve lezzetli daha güzel olur. Vermiş olduğum bu ölçüler 5 adet bir litrelik ve bir de yarım litrelik bir kavanozu rahatlıkla doldurursunuz. Sizler kış için ne kadar turşu yapacaksınız ona göre kavanoz alırsınız.

" } ] }