{ "title": "Turşu Çeşitleri", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/tursu-cesitleri.jpg", "date": "20.01.2024 09:02:03", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan kışa hazırlık amacıyla yapılır. Turşu Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. İlk olarak da Türkler tarafından yapılmış bir yiyecek türüdür. Türkiye'de her yıl geleneksel olarak yılın belli bir gününde Ankara'nın bir ilçesi olan çubukta turşu festivali düzenlenmektedir.

Turşu yemeklerin yanında garnitür olarak servise sunulan bir yiyecek türüdür. Bazı yemekler mutlaka turşu ile servis edilir. Damaklara hitap eden bir yiyecek olduğu kadar sağlığa da ciddi anlamda katkısı bulunmaktadır. İçeriğinde kullanılan malzemelere göre sağlık için birçok fayda sağlar. Özellikle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyi gelir. Sindirim sistemi, sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Yüksek tansiyona karşı tüketilebilir. Mide, bağırsak ve hazımsızlığa karşı iyi gelir. İdrar yolunda meydana gelen hastalıklara karşı faydalı olduğu bilinmektedir.

Kırmızı Lahana Turşusu

Kırmızı Lahana Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Lahana bol su ile yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Kıyılan lahana çukur bir kabın içine alınarak üzerine sirke, limon ve kaya tuzu ilave edilir. Tüm malzeme el ile iyice ovalanarak harmanlanır. Harmanlanan malzemeler cam kavanoza boşaltılarak ağzı sıkıca kapatılır. Hazırlanan kırmızı lahana turşusu serin ve karanlık bir ortamda 10 gün boyunca açılmadan bekletilir. 10 gün sonunda kırmızı lahana turşusu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Patlıcan Turşusu

Patlıcan Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
Patlıcan Turşusu Nasıl Yapılır?

Patlıcan turşusu için uygun bir tencereye su eklenerek kaynatılır. Patlıcanlar yıkanarak kaynar suyun içine atılır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan patlıcanlar sudan alınarak soğumaya bırakılır. Çukur bir kabın içine domateslerin kabuğu soyularak küp-küp doğranır. Üzerine yeşilbiber doğranır. Sarımsağın kabukları soyulup, malzemeler ilave edilir. Maydanoz kaba şekilde doğranır. Malzemelerin üzerine tuz da eklenerek karıştırılır.

Haşlanan patlıcanlar karnıyarık olacak şekilde kesilir. İçine hazırlanan iç harç koyularak, ip yardımı ile patlıcanlar bağlanır. Hazırlanan patlıcanlar cam bir kavanoza alınıp, iç harçtan artan domates suyu ve sirke üzerine dökülür. Kavanozun kapağı kapatılıp, serin bir yerde 20-30 gün bekletildikten sonra tüketilebilir.

Afiyet olsun.

Havuçlu Karnabahar Turşusu

Havuçlu Karnabahar Turşusu İçin Gerekli Malzemeleri
Havuçlu Karnabahar Turşusu Nasıl Yapılır?

Karnabahar istenilen ölçülerde çiçeklerine ayrılır. Havuçların kabukları kazınarak yıkanır ve yine istenilen ölçülerde doğranır. Sarımsağın kabukları soyulduktan sonra hazırlanan malzemeler cam bir kavanozun içine aktarılır. 4 su bardağı su önceden kaynatılıp soğutulmalıdır. Hazır bekletilen suyun içine sirke, tuz ve kırmızı pul biber ilave edilerek karıştırılır. Karışım kavanozdaki malzemelerin üzerine dökülür. Kavanozun ağzı hava almayacak şekilde kapatılır. Hazır hale gelen turşu serin bir ortamda 2-3 hafta kadar açılmadan bekletilir. En geç 3 hafta sonunda havuçlu karnabahar turşusu hazır olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }