{ "title": "Turşu Kaç Günde Olur", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/tursu-kac-gunde-olur.jpg", "date": "19.01.2024 16:05:12", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme tahtası üstünde kesilir. Sap ve uç kısımları kullanılmasın, herhangi bir zede ve çürükleri olup meydana gelmediği kontrol edilir. Salamurayı bununla beraber hazır edeceksiniz, metnin genelinde püf noktaları gizli gelelim sebzeleri kavanozlara doldurmaya. Doğranmış sebzeleri alt taraflara alın, üstüne doğru tüm halde ya da seçim edecekseniz kısa zaman haşladığınız sebzelere yer verin. Kavanoz doldu deyip aldanmayın, sebzeleri bastırın. Aralarda boşluk kalmayacak. Ardından baharatlar ve ek malzemeler ile harmanladığınız salamura karışımını ekleyin. En üstüne çıkana civarı dolmasına dikkat edin. Hava boşluklarının önüne geçmek için diğer bir yöntem: Salamura karışımını kavanoza önce boşaltın. Sebzeleri ardından tek tek ve sıkı bir biçimde doldurun. Kavanozun ağız bölümüne büyük oranda maydanoz, dereotu benzeri yeşillikleri sapları ile yerleştirin. Bırakın aromasını versin ve sebzeleri sarıp sarmalasın.

Turşuyu yaptıktan sonra bir gün güneşin altında tutulmasını öneriliyor. Güneş alırsa gaz yapar ve içerisinde bulunan sebzeler daha çabuk sararır. Bir gün güneş altında tuttuktan sonra güneş almayan bir yerde 15 gün bekletilmeli ve sonra kapağı açılmalı. Emek verdiniz ve kendi ellerinizle yaptığınız koca koca kavanozlarda tıkış tepiş, renk renk, farklı tatta turşular kurdunuz. Biraz daha sabır. İki, üç hafta güzel bir turşunun olması için yeterli olacaktır. Bu süre yeter de artar demiyorum zira sizin marifetinize ve saklama koşullarınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Turşuyu beklerken onu sık boğaz etmeyin ayrıca. İkide bir de başında durup, tadına tuzuna bakmaya çalışmayın. Fazla ilgiden sıkılır, basınçtan kapağını atar ve suyunu sağa sola akıtırsa görürsünüz. Olmayacak iş değil yani bunu da belirteyim. Ortam sıcaklığını muhafaza edin. Temelde gerekli olan 10 gün gibi bir süre geçtikten sonra temiz bir kaşıkla, bir kez olarak turşunun tadına bakın, artık turşunuz hazırdır. Suyunu süzün, arzu ederseniz ve en önemlisi herhangi bir rahatsızlığınız yoksa mis gibi suyunu için. Sebzeleri eşit olarak küçük kavanozlara suyu ile alıp buzdolabında saklayın. Tükettikçe kavanozun içerisinde kalan sebze ölçüsü azalacağından fazla suyu alıp yine turşu kurabilirsiniz. Önemli olan şey su ölçüsü sebzeden az kalmamasıdır. Aksi halde turşu üstünde beyazlıklar görülür ve bozulmaya başlar. Bunun önüne geçmek için öncekine rağmen daha az kaya tuzu ve sirke içeren yeni bir salamura yapıp, kavanoza eklemeniz yeterli olacaktır. Şimdiden afiyet olsun.

" } ] }