{ "title": "Yağlı Biber Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/yagli-biber-tursusu.jpg", "date": "19.01.2024 08:02:35", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Yağlı Biber Turşusu; Turşular Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunur. Çoğunlukla sirke yardımı ile yapılan turşular oldukça yaygındır. Sirkeye ilave olarak, sıvı yağ, tuz ve şeker bir arada kullanılarak yöreye özgü olan bir dokunuş sağlanmıştır. Bu turşunun imalında ince körüklü yapıları ile kıl biber kullanılır. Eskiler biberin kullanılacak tazeliğini belirtmek için, ortasından kırdığınızda biberin çıtırdıyacağını söylerlerdi. Günümüzde ise cam kavanozlar tercih edilse de eski zamanlarda 2 ve 3 litrelik turşu bidonlarında yapılırdı. Turşu yapılmasının ardından, tabir yerindeyse mutfakta ayak altında, gözüken bir yere yan bir şekilde yatırılırdı. Evdeki herkes mutfağa girenlere, gördüğünüz yerde tekmeleyip bidona vurun diye söylerlerdi. Bir oyuna dönüştürülen bu öğütle bidonda bulunan yağlı sirkenin turşu hazırlandığı zamanın malzemenin her yerine işlemesi amaçlanır idi. Edirne mutfağında insanlar arasında bu turşuya hazırlanışındaki kavanozun sürekli olarak tekmelenmesi nedeniyle tekme tokat turşusu adı verilir.

Yağlı Biber Turşusu Malzemeleri
Yağlı Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

İyi bir şekilde yıkanıp, kurulanan körüklü kıl biberler el ile hafif bir şekilde bastırılarak turşu kurulacak olan kavanozlara konulur. Aralarına birkaç iri dişli sarımsak ve kalın sapları ayrılıp elle iri iri koparılmış maydanoz yaprakları konulur. Bir litrelik kavanoza bir su bardağı sıvı ay çiçek yağı ve bir bardak sirke, tuz ve toz şeker konulup ağzı sıkı bir şekilde bağlanır. Kavanozlar bekleyecekleri yerde yan bir şekilde yatırılırlar. Bu zaman içerisinde kapakları hiçbir şekilde açılmamalıdır. Her gün düzenli bir şekilde kontrolü yapılan kavanozlar, gün içerisinde birkaç kez yapılarak yağ ve sirkenin malzemenin her yanına dağılması sağlanmış olur. Bu olay 10 ve 12 gün kadar devam ettirilir. Bu zaman bitiminde serin bir yerde tutulan turşular, yemeye hazır duruma gelirler.
" } ] }