{ "title": "Yağlı Biber Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/yagli-biber-tursusu.jpg", "date": "19.01.2024 08:02:35", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Yağlı Biber Turşusu; Turşular Rumeli ve Trakya mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunur. Çoğunlukla sirke yardımı ile yapılan turşular oldukça yaygındır. Sirkeye ilave olarak, sıvı yağ, tuz ve şeker bir arada kullanılarak yöreye özgü olan bir dokunuş sağlanmıştır. Bu turşunun imalında ince körüklü yapıları ile kıl biber kullanılır. Eskiler biberin kullanılacak tazeliğini belirtmek için, ortasından kırdığınızda biberin çıtırdıyacağını söylerlerdi. Günümüzde ise cam kavanozlar tercih edilse de eski zamanlarda 2 ve 3 litrelik turşu bidonlarında yapılırdı. Turşu yapılmasının ardından, tabir yerindeyse mutfakta ayak altında, gözüken bir yere yan bir şekilde yatırılırdı. Evdeki herkes mutfağa girenlere, gördüğünüz yerde tekmeleyip bidona vurun diye söylerlerdi. Bir oyuna dönüştürülen bu öğütle bidonda bulunan yağlı sirkenin turşu hazırlandığı zamanın malzemenin her yerine işlemesi amaçlanır idi. Edirne mutfağında insanlar arasında bu turşuya hazırlanışındaki kavanozun sürekli olarak tekmelenmesi nedeniyle tekme tokat turşusu adı verilir.