{ "title": "Yeşil Fasulye Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/Yesil-Fasulye-Tursusu-94.jpg", "date": "20.01.2024 14:43:36", "author": "Kenan Erdoğan", "article": [ { "article": "
Yeşil Fasulye Turşusu: Ülkemizin birçok yöresinde yemeklerin yanında meze olarak sunulan turşu, bölge, ağız tadı ve imkânlara göre çeşitlilikler gösterir. Turşu yapılış şekillerine göre de farklılıklar gösterir. Filmlere dahi konu olan turşunun yapılışı halen bile limonla mı daha iyi ya da sirke ile daha mı iyi tartışılmaktadır.

Yeşil fasulye turşusu çok beğenilen turşular arasında yer almaktadır. Yaz sebzesi olan yeşil fasulye sulak bölgelerde yetişir. Yeşil fasulyenin 80 çeşidi bulunmaktadır. Tohumlardan yetişen yeşil fasulye lifli bir sebzedir ve dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilen ve tüketilen bir sebzedir.

Yeşil fasulye turşusu yapılış olarak dikkat edilmesi gereken turşular arasına girmektedir. Taze ve dolgun (Etli) fasulyeler seçilmez iste turşu beğenilmez ve tüketimi zor olabilir. Üzüm sirkesi, kaya tuzu, sarımsak ve içme suyu ile yapılan yeşil fasulye turşusu, kış aylarının vazgeçilmez mezeleri arasına girmektedir.

Taze fasulye turşusu için malzemeler
Taze fasulye turşusu nasıl yapılır?

Ayıklayıp güzelce yıkadığımız yeşil fasulyeyi bir tencereye yerleştiriyoruz. Tencereye yerleştirdiğimiz yeşil fasulyeyi biraz geçecek şekilde su koyuyoruz. Bir taşım miktarı kadar yeşil fasulyeyi kaynatıyoruz. Kaynattığımız yeşil fasulyeyi süzdükten sonra dinlenmeye bırakıyoruz.

Sarımsağı bir kapta ezerek üzerine 1 lt. Su ve kaya tuzunu ekleyip harç haline getiriyoruz. Beklemeye aldığımız yeşil fasulyeyi harç ile karıştırıp cam kavanoza yerleştiriyoruz. İsteğe göre kavanozun dibine soyulmuş sarımsağı baş halinde ya da haşlanmış nohut ekleyebilirsiniz. Kavanozun alacağı kadar suyun içine bir su bardağı (Suyun miktarına göre değişebilir) üzüm sirkesi ile karıştırıp kavanoza dolduruyoruz. Ağzını iyice kapattığımız kavanozu serin bir yerde 15 gün bekletiyoruz. 15 gün sonunda yeşil fasulye turşusu tüketilmeye hazır olacaktır. Bazı yörelerde yeşil fasulyeyi haşlamadan ve içine kırmızı biber koyularak yapılıyor. Siz kendi ağız tadınıza göre Taze fasulye turşusu hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }