{ "title": "Zeytin Turşusu", "image": "https://www.tursu.gen.tr/images/zeytin-tursusu.jpg", "date": "21.01.2024 21:25:52", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Zeytin Turşusu, Zeytinin anavatanı Mezopotomya\"dır, Dünyanın diğer bölgelerine buradan yayılmıştır, binlerce yıldır Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olan zeytin, insan sağlığı için çok önemli bitkidir, zeytin turşu olarak sade zeytinyağı olarak veya zeytin salatası olarak kahvaltılarımızın baştacıdır, ülkemiz zeytin üretiminde Dünyada dördüncü sıradadır fakat halen kullanımı istenilen düzeyde değildir. Ham zeytin acıdır, acılığın giderilmesi için bir dizi işlemlerden geçirilmesi gerekir, gıda güvenliğinin ön planda olduğu günümüzde istersek bu işlemleri evde kendimiz kolayca yapabiliriz. Bu işlemler zeytinin toplanması ve temizlenmesi, zeytinin çizilmesi veya kırılması ve zeytinin turşusunun kurulması aşamalarından oluşur.

Zeytinin toplanması ve temizlenmesi; Zeytin kendi bahçemizde yetişiyorsa zaten yıllardan beri o evde turşu yapılıyordur, yine de zeytin ağıcı görmeyenler için; ağaç ince yapraklı meşe ağacına benzer oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bir ağaçtır, zeytin dalında iken yeşildir, ağacın altına gelecek şekilde büyük bezler serilir, ağaç dallarına uzun çubuklarla vurularak bezlerin üzerine düşmesi sağlanır ve toplanır, toplanan zeytinler yapraklarından arındırılır, semt pazarından veya kendi ağacımızdan topladığımız zeytinlerin üzerinde bulunan toz ve küflerden arındırılması için yıkanır ve durulanır.

Zeytinin çizilmesi veya kırılması; Çizme zeytin turşusu yapabilmek için iri yeşil zeytinleri kullanmalıyız, bu şekilde daha uzun süre dayanır, bunun için zeytin çizme aleti veya ince bir bıçak kullanılır, zeytin birkaç yerinde çizilir, zeytinlerin çizik sayısı zeytin yenirken olgunluğunu belirleyecektir, çok çizik çok olgunlaşma demektir. Eğer zeytinlerimiz küçük ve sert ise bu sefer kırma yöntemini seçmemiz gerekir, kırma yönteminde zeytin daha çok hasar görecektir bunun için et kesmekte kullandığımız bir tahta veya plastik örs ve zeytin kırmak için kullanılan tokmak gerekli olacaktır. Zeytinin çizilmesindeki veya kırılmasındaki amaç hem içine su girerek acısının alınması hem de zeytin içinde şifalı olduğu düşünülen oleuropein maddesinin ortaya çıkarılmasıdır.

Zeytin turşusu kurulması için gerekli malzemeler
Zeytin turşusunun kurulması: Çizilen veya kırılan zeytinler cam kavanoz veya kurulacak pet şişeye koyuyor zeytinler batıncaya kadar su dolduruyoruz, kavanozun ağzını sıkıca kapatıp bir gün bekletiyoruz, beklettiğimiz zeytinlerin suyunu döküp yeni su ilave ediyoruz, bu işlem zeytinlerin acısı çıkana kadar 3-4 kez tekrar ediyor, siz damak zevkinize göre daha fazla duru suda bekletebilirsiniz, acısını aldığımız zeytinlerin son suyunu döktükten sonra içine üç yemek kaşığı kaya tuzu ve bir limon dilimini veya bir yemek kaşığı limon tuzu atıyoruz, zeytinlerin üzeri kapanana kadar su dolduruyoruz, 2-3 hafta sonra yeşil zeytin turşusunu tüketmeye başlayabiliriz.
" } ] }