Acur Turşusu

Acur Turşusu, insanların geneli tarafından sevilen ve herkesin yapabileceği kolaylıkta bir turşu türüdür. Turşu sadece acurdan oluşsa da eklenen malzemelerle çok lezzetli bir turşu olur. Acurla yapılan turşu yaklaşık iki haftada olgunlaşıyor. Bütün turşuların yapım zamanının yaz ayları olmasına özen gösterilmelidir. Yazın hem doğal sebze yetiştiriciliğinden faydalanılır hem de havaların sıcak olmasından dolayı turşuların daha kısa sürede olgunlaşması sağlanır.

Turşu yapımında tuzun ayarlanması çok önemlidir. Turşu suyunun tuzu nasıl ayarlanır diye soranlar için aşağıda açıklama yaptım. Kimileri tuzu koruyuculuğu arttırması açısından aşırı miktarda kullanıyor. Oysa tuzsuz yapılan turşu türlerimiz de vardır. Sadece çok tuz turşunun bozulmasını engelliyor diye bir şey söz konusu değildir. Bildiğimiz üzere tuzlu besinlerin tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi yasaktır. Ben de bu duruma çevremden şahit olduğum için turşuları yaparken tuzun kullanılma miktarına değinmek istedim.

Turşunun adını acur olarak yazdım ama kimi insanlar tarafından bu kıtte olarak bilinmektedir. Acurun Arapça ismidir. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Bu turşuyu yapmak için acur bulamadıysanız aynı bu tarifi badem salatalıklarla da deneyebilirsiniz.

Acur Turşusu Malzemeleri

  • 2-2,5 kg acur, parmak kalınlığında
  • 2 avuç süs biberi
  • 2 çay bardağı kaya tuzu
  • 2 çay bardağı üzüm sirkesi
  • 2 litre su
  • 10-12 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı şeker, 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1,5 tatlı kaşığı nane

Acur Turşusu Nasıl Yapılır?


Acurların alt ve üst uç kısımları kesilir ve kesilen kısmın ortasında ya da gövde kısmına bıçakla bir çizik atılır.
Çok uzun olan acurları bir parmak boyunda olacak şekilde ikiye üçe kesebilirsiniz. 5 kiloluk kavanoza acurları ve biberleri kavanozda boşluk kalmayacak şekilde sıkıca yerleştirelim. Biberleri aralara dizelim. Sarımsakları da aralara serpebiliriz ya da kavanozun en altına yerleştirebiliriz. Eğer acurlar kavanozu doldurmazsa eksik kalan kısma salatalık koyabilirsiniz. Kavanozun kapak kısmına bir iki parmak mesafeye kadar acurları sıkıca yerleştirin ve sirke, dedem sakalı ya da nane, limon tuzu ve şekeri yerleştirin. Ayrı bir kapta suyumuzu hazırlamak için iki litre suyun sığacağı bir kaba 2 litre suyumuzu koyalım ve içine tuzu ekleyelim, tuz suda eriyinceye kadar karıştıralım. Hazırladığınız bu tuzlu suyu kavanozdaki acurların üzerine boşaltın. Kavanozda oluşan boşluklardan dolayı, su eksik ya da fazla gelebilir. Eksik gelince suyunu tamamlamak gerekir. Su acurların üstünü kapattıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
20.01.2024 06:33:43
Acur Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Acur Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Acur Turşusu"
Kaç günde olur. Ne kadar beklemeli
Elif . 01.10.2018 15:54:14

Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır

Cin biber turşusu nasıl yapılır, cin biber hepimizin bildiği süs biberidir. Üretim zamanı kısa olduğundan, acıyı sevenler bunu turşu yaparak değerlendirir. P...
Devamını Oku

Kıl Biber Turşusu

Kıl biber turşusu; kıl biber diğer biberlere göre uzun, ince ve genellikle acı bir biber çeşididir. Turşu yapımı içinde en çok kıl biber tercih edilir. Çünkü...
Devamını Oku

Turşu Kaç Günde Olur

Turşu Kaç Günde Olur, Kullanılacak sebzeler duru suda iyice yıkandıktan sonra kurulanır. Tercihe yönelik çiğ ya da az haşlanmış olarak temiz bir kesme t...
Devamını Oku

Hamilelikte Turşu Yemek

Hamilelikte Turşu Yemek, Gebeliğin farklı süreçlerinde vücudun farklı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır ve vücut bu vitamin ve minerallere olan ihtiyacı...
Devamını Oku

Sarımsak Turşusu

Sarımsak turşusu, Türk mutfağının vazgeçilmez kışlık yiyeceklerinden olan turşu, sofraların vazgeçilmezi yiyeceklerden biridir. Yıllardır kış hazırlıkla...
Devamını Oku

Süs Biberi Turşusu

Süs biberi turşusu, günümüzde birçok lokantada gördüğümüz küçük biberlerin turşu yapılmış halidir. Bu turşu birçok zaman tat olarak acıdır. Fakat bu durum tu...
Devamını Oku

Haşlama Biber Turşusu

Haşlama biber turşusu; çiğ olarak yapılan biber turşularına benzemektedir. Klasik olarak yapılan turşular genellikle çiğ sebzeler ile yapılmaktadır. Oys...
Devamını Oku

Turşunun Zararları

Turşunun Zararları; İnsanoğlu tarım toplumuna geçtiği günden beri ürettiği ürünleri uzun süre bozulmadan saklamak zorunda hissetmiştir. Bu ürünleri uzun zama...
Devamını Oku

Balık Biberi Turşusu

Balık Biberi Turşusu, kullanılan malzeme ve yapılışları ile büyük çeşitlilik göstermektedir. Bu zengin çeşitlilik içerisinde yer alan “balık biberi turşusu” ...
Devamını Oku

Çubuk Turşusu

Çubuk Turşusu, Ankara'nın turşusuyla meşhur Çubuk ilçesinde yapılmış olan turşular belediyenin başvurusu üst kısmına markalaştı. Türk Patent Enstitüsü Marka ...
Devamını Oku

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu

Sirkeli Haşlama Biber Turşusu, turşu denilince aklan yaz günlerinde bol renkli çeşitli biberler gelir. Kışın ve yazın sofralardan eksik olmayan turşular bol ...
Devamını Oku

Sirkesiz Turşu

Sirkesiz Turşu, yapımı pratik ve çok lezzetli bir turşu kurma yöntemidir. Sirkesiz turşu limon ile ve sirkeyle kurulan turşu gibi çok lezzetli ve uzun ömürlü...
Devamını Oku

Turşu Çeşitleri

Turşu çeşitleri, turşu farklı sebze ya da meyvelerin tuzlu ve asitli suyun içinde belli bir süre bekletilmesi ile oluşan bir karışımdır. Genelde yazdan ...
Devamını Oku

Biberiye Turşusu

Biberiye turşusu, doğal antibiyotik özelliği bulunan, turşusu yapılıp tüketildiğinde idrar yolları ve vajinal enfeksiyonları tamamı ile kurutur. Cildi tazele...
Devamını Oku

Kırmızı Domates Turşusu

Kırmızı Domates Turşusu, Günümüzde çokça yapılan kırmızı domates turşusu sadece yemeklerin yanında tüketilmemektedir. Kahvaltılık olarak da tüketilmekte...
Devamını Oku

Haşlama Turşu

Haşlama Turşu, değişik sebze ve meyvelerin tuzlu ve sirkeli suda belli bir sürede salamura olacak şekilde bekletip yemeye hazır durumuna getirilmesine turşu ...
Devamını Oku

Erik Turşusu

Erik turşusu, Hava soğudukça, çeşit çeşit turşu yapılmaya başlandı. Yaz meyvesi olan eriğinde turşusu yapılır. Erik turşusu olur mu? Diyenler vardır. Mu...
Devamını Oku

Armut Turşusu

Armut Turşusu, armut turşu yapımında sıkça kullanılan meyvelerden biridir. İçeriğinde sağlık için yararlı olan birçok vitamin ve mineral barındırır. Öze...
Devamını Oku

Kapari Turşusu

Kapari turşusu, halk arasında gebere otu olarak bilinmektedir. Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kapari, reçel ya da turşu yapımında ku...
Devamını Oku

Limonla Turşu Yapımı

Limonla turşu yapımı, istenilen sebzeleri tuzlu su veya sirkeli su içerisinde limon ile muhafaza ederek belirli bir süreden sonra farklılaşmasıyla oluşmaktad...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Cin Biber Turşusu Nasıl Yapılır
Kıl Biber Turşusu
Turşu Kaç Günde Olur
Hamilelikte Turşu Yemek
Sarımsak Turşusu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024